skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet z warzywami, serem i ziołami? Przygotuj niezbędne składniki. Zamiast wiśni możesz wziąć zwykłe pomidory. Zielenie pasują do każdego smaku. Ser też użyj tego, który najbardziej Ci się podoba.
Krok 2:
Fasolka szparagowa działa zarówno świeżo, jak i mrożona. Zanurz fasolę we wrzącej wodzie. Blanszuj na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut. Wrzuć fasolę na sito, aby szkło woda.
Krok 3:
Umyj paprykę i pomidory, osusz. Pieprz można wziąć jeden lub więcej kwiatów. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidory wybierz dojrzałe, ale nie Dojrzałe, o gęstej skórce, aby po pokrojeniu i ugotowaniu zachowały swój kształt. Pokrój wiśnie na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości.
Krok 4:
Zmiel ser na średniej tarce.
Krok 5:
Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj.
Krok 6:
Ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.
Krok 7:
Wlej mleko, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Do mieszanki jajeczno-mlecznej dodaj starty ser, wymieszaj.
Krok 9:
Na patelni rozpuść masło, ułóż kostki papryki. Na umiarkowanym ogniu smaż paprykę przez około 5 minut, mieszając.
Krok 10:
Dodaj zieloną fasolkę, wymieszaj. Smaż warzywa jeszcze przez kilka minut. Powinny być prawie miękkie, ale nie zgniłe. Warzywa można trochę posolić. Dodając sól, weź pod uwagę smak użytego sera, aby omlet nie był przesolony.
Krok 11:
Polej warzywa na patelni mieszanką omletów.
Krok 12:
Włóż pokrojone pomidory do omletu.
Krok 13:
Posyp omlet ziołami na wierzchu.
Krok 14:
Przykryj patelnię pokrywką. Ugotuj omlet na ogniu nieco poniżej średniej, aby równomiernie się ugotował. Przy silnym podgrzaniu spód omletu spali się, a wewnątrz nie będzie jeszcze gotowy. Czas gotowania zależy od średnicy używanej patelni. Im wyższy omlet, tym więcej czasu zajmie. Średnio jest to 10-15 minut. Średnica mojej patelni wynosi 20 cm.
Krok 15:
Gdy mieszanina jaj zgęstnieje i będzie stabilna, wyjmij patelnię z pieca.
Krok 16:
Omlet można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g