omlet z warzywami serowymi i ziołami na patelni

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo jasne, na każdy dzień! Omlet z warzywami, serem i ziołami na patelni przygotujesz w 15 minut. To danie jest dobre na rozpoczęcie każdego dnia! Możesz dodać do tego omletu dowolne warzywa, wędliny, przyprawy - a jego smak będzie nowy.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z warzywami, serem i ziołami? Przygotuj niezbędne składniki. Zamiast wiśni możesz wziąć zwykłe pomidory. Zielenie pasują do każdego smaku. Ser też użyj tego, który najbardziej Ci się podoba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolka szparagowa działa zarówno świeżo, jak i mrożona. Zanurz fasolę we wrzącej wodzie. Blanszuj na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut. Wrzuć fasolę na sito, aby szkło woda.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj paprykę i pomidory, osusz. Pieprz można wziąć jeden lub więcej kwiatów. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidory wybierz dojrzałe, ale nie Dojrzałe, o gęstej skórce, aby po pokrojeniu i ugotowaniu zachowały swój kształt. Pokrój wiśnie na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel ser na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mleko, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do mieszanki jajeczno-mlecznej dodaj starty ser, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozpuść masło, ułóż kostki papryki. Na umiarkowanym ogniu smaż paprykę przez około 5 minut, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj zieloną fasolkę, wymieszaj. Smaż warzywa jeszcze przez kilka minut. Powinny być prawie miękkie, ale nie zgniłe. Warzywa można trochę posolić. Dodając sól, weź pod uwagę smak użytego sera, aby omlet nie był przesolony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej warzywa na patelni mieszanką omletów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż pokrojone pomidory do omletu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp omlet ziołami na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj patelnię pokrywką. Ugotuj omlet na ogniu nieco poniżej średniej, aby równomiernie się ugotował. Przy silnym podgrzaniu spód omletu spali się, a wewnątrz nie będzie jeszcze gotowy. Czas gotowania zależy od średnicy używanej patelni. Im wyższy omlet, tym więcej czasu zajmie. Średnio jest to 10-15 minut. Średnica mojej patelni wynosi 20 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy mieszanina jaj zgęstnieje i będzie stabilna, wyjmij patelnię z pieca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Omlet można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy