kotlety kremowe

bujne, soczyste i aromatyczne kotlety na obiad! Kotlety według tego przepisu są szczególnie smaczne, lubiane przez wszystkich, zwłaszcza dzieci. Dzięki zastosowaniu chleba namoczonego w mleku kotlety są szczególnie miękkie i puszyste, a masło sprawia, że są aromatyczne i soczyste w smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 59 % 24 g
węglowodany 22 % 9 g
289 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremowe kotlety? Mięso mielone można wykorzystać do dowolnego smaku. Aby uzyskać dietetyczne i niskokaloryczne danie, możesz użyć mięsa drobiowego (kurczaka lub indyka), zdrowego produktu – ryby, a mięso mielone (mieszanka wieprzowiny i wołowiny) okaże się bardziej soczyste i smaczne, ale bardziej kaloryczne i tłuste. Mięso mielone można wykorzystać gotowe, zakupione od sprawdzonego i niezawodnego sprzedawcy lub samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce włóż miękisz białego chleba lub bochenka, napełnij go zimnym mlekiem. Pozostaw na 15 minut na pęcznienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce z chlebem włóż ugotowane mięso mielone, dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, przyprawy do smaku: sól i czarny mielony pieprz oraz masło zamrożone w zamrażarce starte na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Aby kotlety były szczególnie miękkie, wiele gospodyń domowych zaleca pokonanie mięsa mielonego, umieszczenie go w torbie i pozostawienie na stole. Ale osobiście zastępuję tę procedurę dłuższym formowaniem kotletów, to znaczy, gdy uformujemy kotlet wilgotnymi rękami, musisz rzucić go z dłoni na dłoń dłużej, aż dobrze utrzymają kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformowane kotlety obtocz w mące pszennej lub bułce tartej, kaszy manny, kto lubi co bardziej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Połóż kotlety na rozgrzanym oleju. Smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż będą złotobrązowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej trochę wody na patelnię z kotletami, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię i gotuj kotlety przez 20 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Zdejmij pokrywkę z patelni, trzymaj kotlety na ogniu przez kilka minut i wyłącz ogrzewanie. Kremowe kotlety są gotowe. Możesz podać je do stołu z dowolnym dodatkiem do smaku, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy