skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremowe kotlety? Mięso mielone można wykorzystać do dowolnego smaku. Aby uzyskać dietetyczne i niskokaloryczne danie, możesz użyć mięsa drobiowego (kurczaka lub indyka), zdrowego produktu – ryby, a mięso mielone (mieszanka wieprzowiny i wołowiny) okaże się bardziej soczyste i smaczne, ale bardziej kaloryczne i tłuste. Mięso mielone można wykorzystać gotowe, zakupione od sprawdzonego i niezawodnego sprzedawcy lub samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa.
Krok 2:
W głębokiej misce włóż miękisz białego chleba lub bochenka, napełnij go zimnym mlekiem. Pozostaw na 15 minut na pęcznienie.
Krok 3:
W misce z chlebem włóż ugotowane mięso mielone, dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, przyprawy do smaku: sól i czarny mielony pieprz oraz masło zamrożone w zamrażarce starte na drobnej tarce.
Krok 4:
Mieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Aby kotlety były szczególnie miękkie, wiele gospodyń domowych zaleca pokonanie mięsa mielonego, umieszczenie go w torbie i pozostawienie na stole. Ale osobiście zastępuję tę procedurę dłuższym formowaniem kotletów, to znaczy, gdy uformujemy kotlet wilgotnymi rękami, musisz rzucić go z dłoni na dłoń dłużej, aż dobrze utrzymają kształt.
Krok 5:
Uformowane kotlety obtocz w mące pszennej lub bułce tartej, kaszy manny, kto lubi co bardziej.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Połóż kotlety na rozgrzanym oleju. Smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż będą złotobrązowe.
Krok 7:
Następnie wlej trochę wody na patelnię z kotletami, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię i gotuj kotlety przez 20 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Zdejmij pokrywkę z patelni, trzymaj kotlety na ogniu przez kilka minut i wyłącz ogrzewanie. Kremowe kotlety są gotowe. Możesz podać je do stołu z dowolnym dodatkiem do smaku, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g