skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe marchewki w stylu koreańskim z przyprawami? Bardzo proste i łatwe. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki dotyczące listy. Marchewki wybierz soczyste i smaczne. Możesz wziąć olej roślinny słonecznikowy lub oliwkowy do wyboru. Jeśli nie chcesz, aby marchewki były zbyt ostre, zamień płatki ostrej papryki na paprykę lub w ogóle nic nie dodawaj. Zwykły ocet można zastąpić białym winem.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz. Waga obranej marchewki powinna wynosić 600 g, więc weź ją z marginesem. Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce do marchwi koreańskiej. Jeśli nie ma tarki, będziesz musiał ręcznie pokroić ostrym nożem.
Krok 3:
Włóż powstałą słomkę marchewkową do miski, posyp solą i lekko zgnieść, aby marchewki wypuściły sok. Im bardziej soczysta jest sama marchewka, tym więcej soku z niej będzie. W takim przypadku proste twarde wióry staną się miękkie i giętkie.
Krok 4:
Do marchewki dodaj ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.
Krok 5:
Na patelni lub małej patelni rozgrzej olej roślinny, aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Dodaj koreańską przyprawę do marchwi, mieloną (lub świeżo zmieloną) kolendrę, płatki ostrej (lub słodkiej) papryki na patelnię. Rozgrzej wszystko razem przez 2-3 sekundy i zdejmij z ognia.
Krok 6:
Wlej gorący olej z przyprawami do marchewki. Dodaj ocet, dodaj zmielony czarny pieprz i cukier. Jeśli marchewki są już słodkie, nie trzeba dodawać cukru. Dodałam, bo lubię bardziej wyrazisty słodkawy smak.
Krok 7:
Marchewki dokładnie wymieszaj z przyprawami, aby przyprawy i olej równomiernie rozprowadziły się w marchewce. Dokręć miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli w ogóle nie ma czasu na naleganie, przytrzymaj przynajmniej 20 minut, aby marchewka ostygła. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g