Koreańskie domowe marchewki z przyprawami

w pośpiechu, zdrowe i smaczne, jasne i proste! Koreańska marchewka z przyprawami, przygotowana według tego przepisu, okaże się jeszcze smaczniejsza niż kupiona w sklepie! Najważniejsze jest, aby wybrać dojrzałe i soczyste marchewki. Aromatyczne przyprawy zmienią ją w gotową, zimną przekąskę z ostrzykiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 37 % 7 g
127 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe marchewki w stylu koreańskim z przyprawami? Bardzo proste i łatwe. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki dotyczące listy. Marchewki wybierz soczyste i smaczne. Możesz wziąć olej roślinny słonecznikowy lub oliwkowy do wyboru. Jeśli nie chcesz, aby marchewki były zbyt ostre, zamień płatki ostrej papryki na paprykę lub w ogóle nic nie dodawaj. Zwykły ocet można zastąpić białym winem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz. Waga obranej marchewki powinna wynosić 600 g, więc weź ją z marginesem. Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce do marchwi koreańskiej. Jeśli nie ma tarki, będziesz musiał ręcznie pokroić ostrym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż powstałą słomkę marchewkową do miski, posyp solą i lekko zgnieść, aby marchewki wypuściły sok. Im bardziej soczysta jest sama marchewka, tym więcej soku z niej będzie. W takim przypadku proste twarde wióry staną się miękkie i giętkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do marchewki dodaj ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni lub małej patelni rozgrzej olej roślinny, aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Dodaj koreańską przyprawę do marchwi, mieloną (lub świeżo zmieloną) kolendrę, płatki ostrej (lub słodkiej) papryki na patelnię. Rozgrzej wszystko razem przez 2-3 sekundy i zdejmij z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorący olej z przyprawami do marchewki. Dodaj ocet, dodaj zmielony czarny pieprz i cukier. Jeśli marchewki są już słodkie, nie trzeba dodawać cukru. Dodałam, bo lubię bardziej wyrazisty słodkawy smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki dokładnie wymieszaj z przyprawami, aby przyprawy i olej równomiernie rozprowadziły się w marchewce. Dokręć miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli w ogóle nie ma czasu na naleganie, przytrzymaj przynajmniej 20 minut, aby marchewka ostygła. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy