klopsiki ze śmietaną na patelni

ze zwykłych potraw, na drugie lub na kolację dla całej rodziny! Klopsiki ze śmietaną na patelni to szybkie, satysfakcjonujące i smaczne danie. Przygotowanie ich jest dość proste, nawet początkujący gospodynie domowe mogą zrobić przepis. Absolutnie każdy dodatek nadaje się do klopsików, gęsty sos śmietanowy doskonale go uzupełni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 44 % 19 g
węglowodany 40 % 17 g
268 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki ze śmietaną na patelni? Przygotuj wymaganą ilość składników. Możesz wziąć mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa. Używam wieprzowiny. Ugotuj ryż wcześniej, aż będzie ugotowany, będziesz potrzebować szklanki już ugotowanego ryżu. Zawartość tłuszczu w śmietanie jest dowolna. Wybierz przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ryż. Jak gotować ryż? Wlej go do rondla i spłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij kaszę zimną wodą i umieść na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając gotuj ryż do miękkości, zajmie to 15-20 minut, w zależności od odmiany. Wrzuć gotowy ryż do durszlaka, aby szkło woda. Ochłodź go. W przestronnej misce połącz gotowany ryż z mielonym mięsem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę soli i przypraw do smaku. Dobrze wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Użyj rąk, aby uformować kulki mięsne i włożyć je na patelnię. Smażyć klopsiki ze wszystkich stron na dużym ogniu na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia klopsików obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do klopsików. Spróbuj umieścić go między kotletami. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aby cebula miała przezroczysty kolor. Następnie wlej trochę wody (wrzącej wody), przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj śmietanę osobno w niewielkiej ilości wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania wlej sos śmietanowy na patelnię. Doprowadź wszystko razem do wrzenia, podgrzej przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia. Aby uzyskać gęstość sosu, możesz dodać do niego trochę mąki. Ale staram się dłużej dusić sos z cebulą. Podczas duszenia cebula gotuje się i zagęszcza SOS.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotowe klopsiki na gorąco. Smacznego!

dzieci i dorośli lubią to obfite danie. I nie bez powodu! W końcu mają bardzo delikatny, kremowy smak. Jest to korzystne dla obfitego, codziennego menu.
sos śmietanowy świetnie komponuje się z klopsikami, nadając im łagodny smak. Ale w razie potrzeby smak sosu zawsze można uzupełnić pastą pomidorową, czosnkiem lub różnymi przyprawami.
klopsiki są mniej kaloryczne niż na przykład kotlety, więc wielu woli je zamiast innych dań mięsnych.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy