pikantne krewetki z cytryną i czosnkiem w 5 minut

miłośnicy owoców morza poświęcają ten szybki przepis! Owoce morza to słabość wielu, w tym moja! W tym przepisie mówimy o krewetkach - są zdrowe i pożywne. I szybko się gotują, na przykład spędzisz 5 minut na ich przygotowaniu - więc nazwa się usprawiedliwia. Zaczynajmy!
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 17 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności na liście. Nie wiesz, jak zrobić pikantne krewetki z cytryną i czosnkiem w 5 minut? Bardzo proste! Tyle czasu nam to zajmie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pietruszkę i posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię i dobrze ją podgrzej na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż obrane krewetki na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Można go również wcześniej zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem, aby uzyskać większe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pół łyżeczki mielonego chili do krewetek. Poprzednim razem, gdy robiłam to danie, dodawałam zieloną paprykę. Możesz również dodać go zamiast mielonego pieprzu. Tylko na początek musisz go przygotować: umyć, odciąć górę, usunąć nasiona i bardzo drobno posiekać. Włóż do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz, gdy krewetki są solone i przyprawione, wymieszaj je z przyprawami i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty, nie więcej. Ten czas wystarczy, aby były lekko zaróżowione i całkowicie ugotowane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe krewetki są przenoszone z patelni do głębokiej miski. Posyp je sokiem z cytryny, wyciskając jedną cytrynę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej wcześniej przygotowaną posiekaną natkę pietruszki i wszystko dobrze wymieszaj. Naczynie zostawiamy na chwilę, aby było nasycone i nasycone.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj krewetki do stołu, dekorując danie pietruszką i plasterkami cytryny. Okazuje się piękny, estetyczny i apetyczny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jedz z przyjemnością!

ze smakiem tego dania niewiele można porównać, zwłaszcza gdy chcesz skosztować darów morza i Oceanu. Krewetki według tego przepisu są pikantne, o przyjemnym cytrynowym smaku. Zawsze mile widziani goście na świątecznym stole-najpierw odlatują z gwizdkiem, sprawdzone więcej niż raz. Zawsze przygotowuję je na specjalne okazje. Moi przyjaciele, świadomi mojej słabości do owoców morza, nigdy nie odmawiają spędzania czasu z nami przy tym samym stole. Jeszcze!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy