skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności na liście. Nie wiesz, jak zrobić pikantne krewetki z cytryną i czosnkiem w 5 minut? Bardzo proste! Tyle czasu nam to zajmie.
Krok 2:
Umyj pietruszkę i posiekaj nożem.
Krok 3:
Obierz czosnek.
Krok 4:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię i dobrze ją podgrzej na średnim ogniu.
Krok 5:
Rozłóż obrane krewetki na patelni.
Krok 6:
Dodaj przyprawy.
Krok 7:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Można go również wcześniej zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem, aby uzyskać większe kawałki.
Krok 8:
Dodaj sól do smaku.
Krok 9:
Dodaj pół łyżeczki mielonego chili do krewetek. Poprzednim razem, gdy robiłam to danie, dodawałam zieloną paprykę. Możesz również dodać go zamiast mielonego pieprzu. Tylko na początek musisz go przygotować: umyć, odciąć górę, usunąć nasiona i bardzo drobno posiekać. Włóż do smaku.
Krok 10:
Teraz, gdy krewetki są solone i przyprawione, wymieszaj je z przyprawami i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty, nie więcej. Ten czas wystarczy, aby były lekko zaróżowione i całkowicie ugotowane.
Krok 11:
Gotowe krewetki są przenoszone z patelni do głębokiej miski. Posyp je sokiem z cytryny, wyciskając jedną cytrynę.
Krok 12:
Wlej wcześniej przygotowaną posiekaną natkę pietruszki i wszystko dobrze wymieszaj. Naczynie zostawiamy na chwilę, aby było nasycone i nasycone.
Krok 13:
Podawaj krewetki do stołu, dekorując danie pietruszką i plasterkami cytryny. Okazuje się piękny, estetyczny i apetyczny.
Krok 14:
Jedz z przyjemnością!
ze smakiem tego dania niewiele można porównać, zwłaszcza gdy chcesz skosztować darów morza i Oceanu. Krewetki według tego przepisu są pikantne, o przyjemnym cytrynowym smaku. Zawsze mile widziani goście na świątecznym stole-najpierw odlatują z gwizdkiem, sprawdzone więcej niż raz. Zawsze przygotowuję je na specjalne okazje. Moi przyjaciele, świadomi mojej słabości do owoców morza, nigdy nie odmawiają spędzania czasu z nami przy tym samym stole. Jeszcze!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g