skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić podpłomyki na śmietanie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz użyć domowej śmietany lub zakupionej - gęstej i dobrej jakości. Naucz się, że śmietana ma różną zawartość tłuszczu, więc będziesz musiał dostosować konsystencję ciasta ilością mąki. Ciasto powinno być dość gęste.
Krok 2:
Będziesz potrzebował głębokiego talerza, w który musisz rozbić surowe jajka. Lepiej wymieszać je trzepaczką lub mikserem. Dodaj trochę soli, cukru i mieszaj, aż się połączą.
Krok 3:
Następnie włóż gęstą śmietanę do tego samego pojemnika, wymieszaj z jajkami.
Krok 4:
Przesiej 2/3 mąki razem z proszkiem do pieczenia i osobno resztę mąki zgodnie z przepisem. Pamiętaj, że mąka może wymagać nieco mniej lub więcej, spójrz na konsystencję ciasta. Teraz włóż mąkę z proszkiem do pieczenia do płynu, mieszaj, aż będzie gładka. Stopniowo dodawaj resztę mąki. Gdy ciasto stanie się gęste i będzie niewygodne do mieszania łyżką, musisz przenieść masę na posypaną mąką deskę do krojenia.
Krok 5:
Zagnieść ciasto rękami. Powinien okazać się miękki, ale zebrać się w kulkę. Pamiętaj, że musisz ugniatać przez krótki czas (ciasto na proszku do pieczenia tego nie lubi), w przeciwnym razie pączki wyjdą gumowe. Teraz weź wałek do ciasta, posyp go mąką i rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej. Umieść kilka kółek w gorącym oleju. Smaż podpłomyki z obu stron na złoty kolor, obracając produkty szpatułką.
Krok 7:
Ułóż gotowe podpłomyki na talerzu. Nie są tłuste, więc nie musisz ich kłaść na ręczniku papierowym. Ciepłe bułeczki można posypać cukrem pudrem. Podawaj świeże wypieki na stole z gorącym lub zimnym napojem. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ptysie kwaśne są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Można je jeść nie tylko z cukrem pudrem, ale także z dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną, ubitą z cukrem. W razie potrzeby możesz pokroić podpłomyki na dwie części wzdłuż i posmarować kremem. Jak widać, takie wypieki są przygotowywane szybko, więc można je przygotować przed przybyciem gości. Pączki nie są tłuste, można je zabrać ze sobą w podróż lub do szkoły, na piknik lub na spacer.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj
o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g