podpłomyki na śmietanie

miękkie i słodkie podpłomyki, szybko smażone na patelni. Pączki z kwaśną śmietaną można łatwo przygotować w domu. Do ciasta potrzebne będą jaja kurze, tłusta śmietana, cukier i mąka. Jeśli weźmiesz domowe jajka, ciasto będzie miało żółty odcień. W razie potrzeby możesz wziąć sodę oczyszczoną zamiast proszku do pieczenia. Do smażenia potrzebujesz nieprzywierającej patelni i rafinowanego oleju roślinnego. I możesz podawać kwaśną śmietanę z kompotem jagodowym, kawą, kefirem lub mlekiem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 70 % 44 g
298 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić podpłomyki na śmietanie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz użyć domowej śmietany lub zakupionej - gęstej i dobrej jakości. Naucz się, że śmietana ma różną zawartość tłuszczu, więc będziesz musiał dostosować konsystencję ciasta ilością mąki. Ciasto powinno być dość gęste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Będziesz potrzebował głębokiego talerza, w który musisz rozbić surowe jajka. Lepiej wymieszać je trzepaczką lub mikserem. Dodaj trochę soli, cukru i mieszaj, aż się połączą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż gęstą śmietanę do tego samego pojemnika, wymieszaj z jajkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej 2/3 mąki razem z proszkiem do pieczenia i osobno resztę mąki zgodnie z przepisem. Pamiętaj, że mąka może wymagać nieco mniej lub więcej, spójrz na konsystencję ciasta. Teraz włóż mąkę z proszkiem do pieczenia do płynu, mieszaj, aż będzie gładka. Stopniowo dodawaj resztę mąki. Gdy ciasto stanie się gęste i będzie niewygodne do mieszania łyżką, musisz przenieść masę na posypaną mąką deskę do krojenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto rękami. Powinien okazać się miękki, ale zebrać się w kulkę. Pamiętaj, że musisz ugniatać przez krótki czas (ciasto na proszku do pieczenia tego nie lubi), w przeciwnym razie pączki wyjdą gumowe. Teraz weź wałek do ciasta, posyp go mąką i rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej. Umieść kilka kółek w gorącym oleju. Smaż podpłomyki z obu stron na złoty kolor, obracając produkty szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe podpłomyki na talerzu. Nie są tłuste, więc nie musisz ich kłaść na ręczniku papierowym. Ciepłe bułeczki można posypać cukrem pudrem. Podawaj świeże wypieki na stole z gorącym lub zimnym napojem. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ptysie kwaśne są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Można je jeść nie tylko z cukrem pudrem, ale także z dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną, ubitą z cukrem. W razie potrzeby możesz pokroić podpłomyki na dwie części wzdłuż i posmarować kremem. Jak widać, takie wypieki są przygotowywane szybko, więc można je przygotować przed przybyciem gości. Pączki nie są tłuste, można je zabrać ze sobą w podróż lub do szkoły, na piknik lub na spacer.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy