skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić posiekane placki z piersi kurczaka? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Filety z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Zamiast zwykłej cebuli możesz wziąć kilka zielonych piór.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka w bardzo drobną kostkę. Im mniejsze, tym delikatniejsze będą naleśniki. Aby ułatwić krojenie kurczaka, możesz go lekko zamrozić.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i bardzo drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do kurczaka.
Krok 4:
Natychmiast zetrzyj ser do miski. Dodaj jajko, kefir i mąkę. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.
Krok 5:
Opłucz gałązki pietruszki, drobno posiekaj i dodaj do miski. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Gotowe ciasto mięsne nie powinno być ani płynne, ani gęste. Aby uzyskać więcej blasku, możesz dodać trochę sody.
Krok 6:
Do smażenia weź wygodną szeroką patelnię. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta z kurczaka i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 7:
Placki będą miały apetyczny złoty kolor. Powinny być dobrze usmażone w środku, więc nie przypalaj ich dużym ogniem.
Krok 8:
Gotowe placki z kurczaka są bardzo soczyste. Można je uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g