posiekane placki z piersi kurczaka

najsmaczniejsze, miękkie, bardzo łatwe do zrobienia! Posiekane placki z piersi kurczaka są zaskakująco soczyste w środku. Kefir w kompozycji doskonale impregnuje suche mięso, dzięki czemu staje się bardziej delikatne. Możesz podawać je z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 18 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 13 % 4 g
154 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić posiekane placki z piersi kurczaka? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Filety z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Zamiast zwykłej cebuli możesz wziąć kilka zielonych piór.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka w bardzo drobną kostkę. Im mniejsze, tym delikatniejsze będą naleśniki. Aby ułatwić krojenie kurczaka, możesz go lekko zamrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i bardzo drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast zetrzyj ser do miski. Dodaj jajko, kefir i mąkę. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz gałązki pietruszki, drobno posiekaj i dodaj do miski. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Gotowe ciasto mięsne nie powinno być ani płynne, ani gęste. Aby uzyskać więcej blasku, możesz dodać trochę sody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smażenia weź wygodną szeroką patelnię. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta z kurczaka i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Placki będą miały apetyczny złoty kolor. Powinny być dobrze usmażone w środku, więc nie przypalaj ich dużym ogniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe placki z kurczaka są bardzo soczyste. Można je uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy