skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kotlety z soczewicy? Opłucz soczewicę, pozwól wodzie spłynąć, zalej wodą o temperaturze pokojowej na co najmniej 10 godzin, powinno być tyle wody, aby fasola była całkowicie pokryta. Pomieszczenie, w którym będzie fasola, powinno być ciepłe. W tym czasie soczewica znacznie zwiększy swoją objętość.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego na złoty kolor, ostudzić i dodać do soczewicy, wymieszać.
Krok 3:
Zmiel soczewicę z cebulą za pomocą maszynki do mięsa lub blendera, zmieliłem za pomocą blendera w dwóch etapach, jeśli masa okaże się zbyt stroma, dodaj trochę przegotowanej wody o temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Dodaj semolinę do mielonego mięsa, sól i wymieszaj.
Krok 5:
Uformuj kotlety (nawiasem mówiąc, bardzo dobrze trzymają swój kształt) , wlej olej roślinny na patelnię (lepiej jest użyć patelni z powłoką nieprzywierającą) , podgrzej, smaż kotlety przez pięć minut z jednej strony, odwróć i przykryj, smaż pod przykryciem przez pięć minut z drugiej strony. Chude kotlety z soczewicy są gotowe, smacznego!
te kotlety mile mnie zaskoczyły, ugotowałem je po raz pierwszy, szczerze mówiąc, na początku sceptycznie podchodziłem do tego przepisu - cóż, co można uzyskać ze zwykłej soczewicy? Ale kotlety okazały się bardzo smaczne i satysfakcjonujące, a nawet smakują trochę jak mięso. W składzie tylko dostępnych składników okazuje się, że jest sporo kotletów. Myślę, że jeśli podsmażesz marchewki cebulą i dodasz je do mielonej soczewicy, będzie również pyszne. Świetnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw, gotowanymi ziemniakami, piklami, dowolnymi ziołami, winegretem lub kiszoną kapustą. Nie raz trzymałam post, dla osoby, która bardzo lubi mięso takie jak ja, jest to bardzo trudne, teraz bardzo żałuję, że ten przepis nie trafił mi wcześniej! Na pewno będę gotować takie kotlety więcej niż raz i nie tylko w poście, ale także po to, aby urozmaicić swoje menu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g