skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto cukiniowe z pomidorami i czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce o niewielkich rozmiarach. Pomidor może zająć więcej, będzie to zależeć od metody krojenia.
Krok 2:
Umyj cukinię, osusz, odetnij końcówki. Obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami. Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Wyciśnij powstałą masę rękami, spuść sok. Dostałem suche owoce, praktycznie nie było soku.
Krok 3:
Wbij jajka do cukinii. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj sól i pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Zacznij dodawać mąkę partiami, mieszając po każdej z nich. Przygotuj się na to, że mąka może odejść mniej więcej niż to, co podano w przepisie, będzie to zależeć od soczystości cukinii, wielkości jaj i właściwości samej mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Powinien stać się dość gęsty, jak na zwykłych naleśnikach. Zniknęła mi szklanka mąki o pojemności 200 ml.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, mam naleśnik, nieprzywierającą powłokę, o średnicy 20 cm. Ciasto wyłożyć łyżką, rozprowadzając cienką warstwę na dnie, tworząc naleśnik.
Krok 7:
Smaż naleśnik na średnim ogniu, aż zrumieni się z jednej strony, a następnie odwróć na drugą i smaż do miękkości. Wyjmij gotowy naleśnik i ponownie nasmaruj patelnię. Rozłóż następną porcję ciasta. Smażyć w ten sposób naleśniki z całego ciasta. Wyszło mi dokładnie 5 sztuk. Całkowicie je ostudź.
Krok 8:
Obierz i posiekaj czosnek-na tarce, przez prasę lub po prostu nożem. Dodaj do majonezu, wymieszaj.
Krok 9:
Umyj pomidory, osusz. Pokrój w plasterki lub kostki. Podczas krojenia w plasterki Zajęło mi więcej pomidorów podczas składania ciasta.
Krok 10:
Złóż ciasto, smarując każde "ciasto" majonezem czosnkowym i przekładając pomidorami.
Krok 11:
Udekoruj wierzch ciasta ziołami i kawałkami pomidorów. Podawaj do stołu. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g