ciasto Cukiniowe z pomidorami i czosnkiem

oryginalny, jasny, efektowny, ze zwykłych produktów! Ciasto cukiniowe z pomidorami i czosnkiem to przepis na pyszną przekąskę, która ozdobi każdą ucztę. Jest zrobiony z naleśników z cukinii, posmarowanych majonezem i ułożonych pomidorami. Wszystkie składniki są dostępne i niedrogie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 46 % 11 g
145 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto cukiniowe z pomidorami i czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce o niewielkich rozmiarach. Pomidor może zająć więcej, będzie to zależeć od metody krojenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, osusz, odetnij końcówki. Obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami. Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Wyciśnij powstałą masę rękami, spuść sok. Dostałem suche owoce, praktycznie nie było soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do cukinii. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj sól i pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij dodawać mąkę partiami, mieszając po każdej z nich. Przygotuj się na to, że mąka może odejść mniej więcej niż to, co podano w przepisie, będzie to zależeć od soczystości cukinii, wielkości jaj i właściwości samej mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien stać się dość gęsty, jak na zwykłych naleśnikach. Zniknęła mi szklanka mąki o pojemności 200 ml.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, mam naleśnik, nieprzywierającą powłokę, o średnicy 20 cm. Ciasto wyłożyć łyżką, rozprowadzając cienką warstwę na dnie, tworząc naleśnik.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż naleśnik na średnim ogniu, aż zrumieni się z jednej strony, a następnie odwróć na drugą i smaż do miękkości. Wyjmij gotowy naleśnik i ponownie nasmaruj patelnię. Rozłóż następną porcję ciasta. Smażyć w ten sposób naleśniki z całego ciasta. Wyszło mi dokładnie 5 sztuk. Całkowicie je ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz i posiekaj czosnek-na tarce, przez prasę lub po prostu nożem. Dodaj do majonezu, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidory, osusz. Pokrój w plasterki lub kostki. Podczas krojenia w plasterki Zajęło mi więcej pomidorów podczas składania ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Złóż ciasto, smarując każde "ciasto" majonezem czosnkowym i przekładając pomidorami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj wierzch ciasta ziołami i kawałkami pomidorów. Podawaj do stołu. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy