chrust z ciasta

chrupiący ażurowy chrust, jak w dzieciństwie!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 76 % 51 g
węglowodany 19 % 13 g
508 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować tak piękny kręcony chrust, potrzebujesz specjalnej formy, która składa się z różnych dysz i długiego pręta, na który same dysze są bezpośrednio przykręcone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, najpierw musisz wbić jajko kurze do małej miski, dodać cukier i sól, a także wlać 95% alkoholu etylowego. Za pomocą trzepaczki lekko ubij wszystkie składniki. Jeśli nie masz alkoholu etylowego, możesz go zastąpić wódką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej wodę o temperaturze pokojowej do miski i jeszcze raz lekko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij w porcjach wprowadzać mąkę przesianą przez sito, ciągle mieszając ciasto trzepaczką. Konsystencja ciasta powinna być orientacyjna, jak na naleśnikach, może trochę grubsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małej, ale szerokiej kadzi konieczne jest podgrzanie oleju roślinnego. Potrzebna jest szeroka Chochla, aby za jednym razem można było natychmiast usmażyć kilka kawałków kręconego chrustu. Ponadto wybraną dyszę należy przykręcić do długiego pręta. W dobrze rozgrzanym oleju opuść formę i pozwól jej się rozgrzać przez 30 sekund. Jeśli forma nie zostanie podgrzana, ciasto nie zostanie zabrane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szybkimi ruchami wyjmij formę, strząśnij nadmiar oleju i zanurz go w cieście, jak pokazano na zdjęciu. Oznacza to, że nie należy całkowicie opuszczać formy, ale tak, aby zobaczyć metalową kręconą część. W przeciwnym razie chrust nie zostanie usunięty z formy. Szybko przenieś formę z ciastem do oleju, zanurz ją i przytrzymaj przez kilka sekund. Chrust albo sam odejdzie od formy, albo za pomocą widelca będziesz musiał trochę pomóc chrustowi odłączyć się od dyszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usmaż chrust z obu stron i przenieś na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Pozwoli to usunąć nadmiar oleju. Warto zauważyć, że musisz smażyć chrust na średnim ogniu – wszystko zależy od formy. Jeśli Forma się przegrzeje, ciasto zbyt szybko się zestali i pozostanie w misce z ciastem.

w spiżarniach wielu naszych mam i babć można znaleźć te metalowe foremki. Wielu nawet nie wie, jakie piękno można z ich pomocą zrobić. Dorośli, będąc radzieckimi dziećmi, pamiętają ten niezapomniany smak chrupiącego chrustu. Ten przepis jest również wyjątkowy, ponieważ chrust przygotowany w ten sposób można podawać z herbatą posypaną cukrem pudrem lub podawać z piwem, eliminując cukier z przepisu i podwajając ilość soli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy