skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na naleśniki. Produkty do przygotowania takich wypieków zawsze znajdują się w domu, naleśniki są przygotowywane bardzo szybko i łatwo, a według tego przepisu naleśniki zawsze się udają. Dlatego naleśniki można często piec, podając je z różnymi nadzieniami i sosami. Wszystkie produkty niezbędne do przygotowania ciasta naleśnikowego przechowywanego w lodówce należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wbijamy jaja kurze do głębokiej miski, w razie potrzeby można zwiększyć ich liczbę, ciasto na naleśniki okaże się bardziej aromatyczne. Ubij je mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką, aż będą gładkie i pojawią się małe piany na powierzchni.
Krok 3:
Wlej mleko do miski z mieszanką jajeczną, im wyższy procent tłuszczu mleka, tym lepiej, naleśniki będą bardziej miękkie i smaczniejsze. Dodajemy kilka łyżek oleju roślinnego, w razie potrzeby olej można dodać do ciasta i nie dodawać, ale zapewni to idealne" oderwanie & quot; naleśników z patelni, bez konieczności wlewania go na samą patelnię. Dodaj cukier i sól. Ponownie ubij mieszaninę mikserem lub trzepaczką, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. Wymieszaj składniki lub ponownie ubij mikserem lub blenderem, aż ciasto będzie gładkie i lekko zagęszczone konsystencją, bez grudek.
Krok 5:
Podgrzej patelnię, lepiej użyć specjalnej patelni-naleśnika lub patelni z powłoką nieprzywierającą. Na pierwszy naleśnik możesz wlać łyżkę oleju roślinnego na patelnię, podczas smażenia pozostałych naleśników nie trzeba dodawać oleju. Wlej łyżkę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.
Krok 6:
Smażyć naleśniki na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach.
Krok 7:
Naleśniki są gotowe. Podajemy je do stołu z dżemem, dżemem, kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem lub nadziewanymi niesłodzonymi nadzieniami. Do naleśników według tego przepisu odpowiednie jest każde nadzienie i dodatek, zarówno słodkie, jak i nie słodkie: mięso, kurczak, ryby i warzywa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g