naleśniki bez sody na mleku

delikatne, miękkie i pyszne naleśniki śniadaniowe! Istnieje ogromna liczba różnych przepisów na naleśniki, wszystkie są interesujące. Jeden z prostych i popularnych przepisów na naleśniki-bez sody, podstawą składników takich naleśników jest mleko, jaja kurze i mąka. Naleśniki według tego przepisu są miękkie i delikatne, doskonale nadają się jako baza do nadziewanych naleśników, nie pękają i nie pękają podczas owijania nadzienia w naleśnik.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 59 % 20 g
167 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na naleśniki. Produkty do przygotowania takich wypieków zawsze znajdują się w domu, naleśniki są przygotowywane bardzo szybko i łatwo, a według tego przepisu naleśniki zawsze się udają. Dlatego naleśniki można często piec, podając je z różnymi nadzieniami i sosami. Wszystkie produkty niezbędne do przygotowania ciasta naleśnikowego przechowywanego w lodówce należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jaja kurze do głębokiej miski, w razie potrzeby można zwiększyć ich liczbę, ciasto na naleśniki okaże się bardziej aromatyczne. Ubij je mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką, aż będą gładkie i pojawią się małe piany na powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do miski z mieszanką jajeczną, im wyższy procent tłuszczu mleka, tym lepiej, naleśniki będą bardziej miękkie i smaczniejsze. Dodajemy kilka łyżek oleju roślinnego, w razie potrzeby olej można dodać do ciasta i nie dodawać, ale zapewni to idealne" oderwanie & quot; naleśników z patelni, bez konieczności wlewania go na samą patelnię. Dodaj cukier i sól. Ponownie ubij mieszaninę mikserem lub trzepaczką, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Wymieszaj składniki lub ponownie ubij mikserem lub blenderem, aż ciasto będzie gładkie i lekko zagęszczone konsystencją, bez grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię, lepiej użyć specjalnej patelni-naleśnika lub patelni z powłoką nieprzywierającą. Na pierwszy naleśnik możesz wlać łyżkę oleju roślinnego na patelnię, podczas smażenia pozostałych naleśników nie trzeba dodawać oleju. Wlej łyżkę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć naleśniki na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naleśniki są gotowe. Podajemy je do stołu z dżemem, dżemem, kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem lub nadziewanymi niesłodzonymi nadzieniami. Do naleśników według tego przepisu odpowiednie jest każde nadzienie i dodatek, zarówno słodkie, jak i nie słodkie: mięso, kurczak, ryby i warzywa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy