skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z proszkiem do pieczenia? Przygotuj niezbędne składniki. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i odmierz odpowiednią ilość. Weź duże wybrane jajko, jeśli jajka są małe, dodaj 1,5-2 sztuki.
Krok 2:
W misce połącz jajko, cukier, cukier waniliowy i sól. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Z 30 g cukru naleśniki są lekko słodkie, więc jeśli chcesz, aby ciasto było wyraźnie słodkie, dodaj kolejną 1 łyżkę.l. cukier. Możesz w ogóle nie dodawać cukru waniliowego lub zastąpić go wanilią, ale wanilinę należy wziąć znacznie mniej - na czubku noża, w przeciwnym razie ciasto będzie gorzkie.
Krok 3:
Ubij wszystko mikserem, aż Puszysta Piana i kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuszczą. Dlatego mleko powinno się trochę rozgrzać - cukier i sól rozpuszczają się bardzo powoli w mleku z lodówki. I nie możesz też ubijać jajek przez długi czas, w przeciwnym razie wszystkie pęcherzyki powietrza znikną z nich, dzięki czemu ciasto staje się bujne i przewiewne.
Krok 4:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Wlej olej roślinny i jeszcze raz wszystko ubij.
Krok 6:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, a następnie wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się na mące.
Krok 7:
W kawałkach wlej mieszankę mąki do ciasta, za każdym razem mieszając masę trzepaczką i rozbijając wszystkie grudki. Radzę nie tylko wlewać mąkę do ciasta, ale przesiewać, aby mąka wypełniła się tlenem, a ciasto okaże się bardziej przewiewne.
Krok 8:
W prawidłowo zagniecionym cieście na powierzchni pojawią się małe bąbelki.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, nie musisz jej niczego smarować. Na środek dużą łyżką wlej porcję ciasta i szybko uformuj równe koło o średnicy 6-8 cm. Smażyć naleśniki na średnim ogniu przez około 1-2 minuty na złoty kolor. Gdy ciasto lekko chwyci się na wierzchu, możesz obrócić je na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 10:
Gotowe naleśniki natychmiast podawaj na gorąco. Smacznego!
najważniejszym plusem tego pieczenia jest to, że musisz smażyć naleśniki bez oleju na suchej patelni.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g