wieprzowina w sosie śmietanowym na patelni

delikatne, smaczne mięso w śmietanie, szybko niedrogie i proste. Wieprzowina w kremowym sosie na patelni, na szybki i sycący lunch lub kolację dla całej rodziny. Każdy dodatek nadaje się do takiego mięsa nasączonego śmietaną i kremowego sosu. Aby nadać mu pikanterii, możesz dodać dowolne przyprawy do swoich upodobań.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 9 % 3 g
258 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne mięso wieprzowe w kremowym sosie na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania naszego dania najlepiej jest wziąć wieprzowinę, która nie jest tłusta, szyja lub łopatka są idealne. Ale możesz wziąć inne mięso lub drób.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso, osusz ręcznikiem papierowym i usuń skórę i kości, jeśli takie istnieją. Pokrój mięso na kawałki w poprzek włókien.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż pokrojone mięso i smaż przez 3 minuty, mieszając. Mięso powinno być białe, ale nie smażone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać, posiekać i włożyć na patelnię do smażonego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie i umieść na patelni z wieprzowiną. Możesz wziąć absolutnie każdą cebulę, pamiętaj tylko, że czerwona cebula zmieni kolor na niebieski i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż wszystko na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz i wlej śmietanę na patelnię. Śmietanę najlepiej wziąć 10-20%, wtedy mięso okaże się delikatne i niezbyt tłuste. Nie radzę zastępować śmietany mlekiem, podczas gotowania zwinie się w płatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 20 do 30 minut. Mięso powinno stać się miękkie i bardzo delikatne. Zdejmij z ognia, przenieś na talerz lub patelnię i podawaj natychmiast.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy