skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne mięso wieprzowe w kremowym sosie na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania naszego dania najlepiej jest wziąć wieprzowinę, która nie jest tłusta, szyja lub łopatka są idealne. Ale możesz wziąć inne mięso lub drób.
Krok 2:
Opłucz mięso, osusz ręcznikiem papierowym i usuń skórę i kości, jeśli takie istnieją. Pokrój mięso na kawałki w poprzek włókien.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż pokrojone mięso i smaż przez 3 minuty, mieszając. Mięso powinno być białe, ale nie smażone.
Krok 4:
Czosnek obrać, posiekać i włożyć na patelnię do smażonego mięsa.
Krok 5:
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie i umieść na patelni z wieprzowiną. Możesz wziąć absolutnie każdą cebulę, pamiętaj tylko, że czerwona cebula zmieni kolor na niebieski i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.
Krok 6:
Smaż wszystko na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając.
Krok 7:
Sól, pieprz i wlej śmietanę na patelnię. Śmietanę najlepiej wziąć 10-20%, wtedy mięso okaże się delikatne i niezbyt tłuste. Nie radzę zastępować śmietany mlekiem, podczas gotowania zwinie się w płatki.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 20 do 30 minut. Mięso powinno stać się miękkie i bardzo delikatne. Zdejmij z ognia, przenieś na talerz lub patelnię i podawaj natychmiast.
Krok 9:
Smacznego.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g