placki z cukinii na kefirze

pyszne wypieki z cukinii. To danie można przygotować o każdej porze roku, ponieważ cukinia jest zawsze dostępna na rynku, nawet zimą. Produkty są minimalne, a naleśniki wychodzą całkiem sporo. Okazują się soczyste i delikatne. Naprawdę radzę spróbować!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 50 % 16 g
180 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wziąłem małą młodą cukinię o wadze 300 gramów, nieobraną. Umyj cukinię, odetnij ogon i zetrzyj na grubej tarce. Oczywiście lepiej jest wziąć wczesną cukinię bez nasion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś chipsy cukinii do miski. Cukinia położy się trochę i wypuści sok, jeśli okaże się dużo soku, wyciśnij masę i spuść sok, ale nie cały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym głębokim pojemniku wbij jajko, dodaj cukier i sól i dobrze ubij widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir i masę jajeczną do miski z cukinią. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę zmieszaną z sodą i dodaj posiekaną zieloną cebulę lub koperek - mam cebulę. Nie trzeba gasić sody, ponieważ zostanie ugaszona kefirem. Mąka może potrzebować trochę więcej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta-powinno być gęste. Gdy ciasto będzie gotowe, natychmiast zacznij smażyć naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej łyżkę oleju roślinnego na patelnię, podgrzej ją i rozłóż ciasto łyżką w kształcie tortilli. Smażyć z jednej strony przez 5 minut na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć placki na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni, wlej kolejną łyżkę oleju, ponownie podgrzej i usmaż następną partię. Wyszło mi 16 małych naleśników, to cztery patelnie po 4 sztuki. Każda partia zajęła 1 łyżkę oleju-jest dość mało oleju, więc naleśniki się nie naoliwiły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy naleśniki na serwetce, chociaż w moim przypadku nie było to konieczne, ponieważ okazały się całkowicie tłuste. Podawaj ze śmietaną!

takie naleśniki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je spożywać jako przekąskę jako niezależne danie. Jeśli zjesz 4 osoby, każda dostanie 4 sztuki, ale lepiej ugotować więcej takich naleśników na raz, aby można było nakarmić wszystkich do syta. Na przykład od razu musiałem przygotować następną partię. Bardzo dobrze jest zabrać ze sobą taką przekąskę do natury.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy