skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wziąłem małą młodą cukinię o wadze 300 gramów, nieobraną. Umyj cukinię, odetnij ogon i zetrzyj na grubej tarce. Oczywiście lepiej jest wziąć wczesną cukinię bez nasion.
Krok 2:
Przenieś chipsy cukinii do miski. Cukinia położy się trochę i wypuści sok, jeśli okaże się dużo soku, wyciśnij masę i spuść sok, ale nie cały.
Krok 3:
W małym głębokim pojemniku wbij jajko, dodaj cukier i sól i dobrze ubij widelcem.
Krok 4:
Wlej kefir i masę jajeczną do miski z cukinią. Mieszać.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę zmieszaną z sodą i dodaj posiekaną zieloną cebulę lub koperek - mam cebulę. Nie trzeba gasić sody, ponieważ zostanie ugaszona kefirem. Mąka może potrzebować trochę więcej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta-powinno być gęste. Gdy ciasto będzie gotowe, natychmiast zacznij smażyć naleśniki.
Krok 6:
Wlej łyżkę oleju roślinnego na patelnię, podgrzej ją i rozłóż ciasto łyżką w kształcie tortilli. Smażyć z jednej strony przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 7:
Odwróć placki na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni, wlej kolejną łyżkę oleju, ponownie podgrzej i usmaż następną partię. Wyszło mi 16 małych naleśników, to cztery patelnie po 4 sztuki. Każda partia zajęła 1 łyżkę oleju-jest dość mało oleju, więc naleśniki się nie naoliwiły.
Krok 8:
Kładziemy naleśniki na serwetce, chociaż w moim przypadku nie było to konieczne, ponieważ okazały się całkowicie tłuste. Podawaj ze śmietaną!
takie naleśniki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je spożywać jako przekąskę jako niezależne danie. Jeśli zjesz 4 osoby, każda dostanie 4 sztuki, ale lepiej ugotować więcej takich naleśników na raz, aby można było nakarmić wszystkich do syta. Na przykład od razu musiałem przygotować następną partię. Bardzo dobrze jest zabrać ze sobą taką przekąskę do natury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g