ciasto z kurczakiem i serem

Prosty, szybki, bujny, apetyczny, najsmaczniejszy! Ciasto z kurczakiem i serem jest bardzo aromatyczne i satysfakcjonujące. Przygotuj go na obiad, takie ciasto wystarczy jako samodzielne danie. Przygotowanie zajmie bardzo mało czasu, ponieważ ciasto w tym cieście jest galaretowate.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 49 % 21 g
węglowodany 23 % 10 g
277 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z kurczakiem i serem? Rozpocznij ciasto od nadzienia. Jak zrobić nadzienie? Aby to zrobić, umyj filet z kurczaka, osusz i pokrój na kawałki. Podgrzej patelnię, wlej na nią trochę oleju roślinnego, połóż filet. Smaż, mieszając, na dużym ogniu, aż będzie złoty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, umyć w zimnej wodzie i drobno posiekać. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty, na koniec posolić i doprawić nadzieniem przyprawami. Nie wkładaj dużo soli, ponieważ w nadzieniu nadal będzie ser. Zdejmij patelnię z ognia. Nadzienie jest gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wykonaj test. Jak zrobić ciasto? Weź miskę, włóż śmietanę i majonez. Możesz również użyć tylko śmietany lub tylko majonezu. Dodaj sól, małą szczyptę, ponieważ majonez zawiera już sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wymaganą liczbę jajek. Mieszaj produkty, aż będą gładkie, możesz to zrobić za pomocą prostej trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej przesianą mąkę do ciasta i dodaj trochę sody gaszonej octem. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, aby nie było grudek. Gotowe ciasto będzie miało konsystencję podobną do naleśników, umiarkowanie gęstą, ale jednocześnie płynną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do przygotowanej formy do pieczenia (Moja ma średnicę 20 cm) wlej 2/3 całej objętości ciasta. Połóż smażone mięso na cieście. Wciśnij trochę mięso do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż grubo starty ser na mięsie. Każdy zrobi ser, najważniejsze jest to, że jest naturalny i smaczny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej resztki ciasta na wierzch ciasta i spłaszcz je na całej powierzchni. Posyp ciasto odrobiną sezamu. Umieść formę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i lekko ostudź. Podczas pieczenia wierzch ciasta napompuje się, ale opadnie po ostygnięciu. To nie znaczy, że ciasto nie jest upieczone. Ciasto gotowego ciasta okazuje się bardzo smaczne. Przygotuj aromatyczną słodką herbatę do gotowego ciasta. Smacznego!

moim zdaniem ciasto na majonezie i śmietanie świetnie nadaje się do tego ciasta. Jest gęsty, ale bardzo smaczny.
oprócz nadzienia można użyć innych składników. Nadzienie może obejmować grzyby, pomidory, brokuły lub paprykę.
uwielbiam też robić to ciasto od wieczora, aby rano podać je na śniadanie do gorącej herbaty.
obfite i pożywne śniadanie jest tym, czego potrzebujesz, aby rozpocząć dzień pracy. Doda siły przynajmniej do obiadu i rozweseli. Bardzo smaczne!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy