skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wlej ciepłą wodę do szklanki, podgrzaną do 36 stopni. Dodaj pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki, suche drożdże i dobrze wymieszaj składniki, aby mieszanina stała się jednorodna. Umieść pojemnik z płynem w ciepłym miejscu na 15 minut. Na powierzchni mieszaniny powinny pojawić się bąbelki lub piana, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Lepiej jest wielokrotnie przesiewać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż podano w składnikach. Wlej kefir, mieszaninę drożdży do miski z mąką pszenną, dodaj sól i wlej olej roślinny. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz elastyczną i gładką masę.
Krok 3:
Ciasto nadal ugniatamy rękami, aż zacznie odrywać się od rąk. Ciasto owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Gotowe ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej zwija się w kiełbasę, dzieli na kilka małych kawałków o tej samej wielkości.
Krok 5:
Kawałki ciasta mają zaokrąglony kształt, aby ciasta były równe i piękne.
Krok 6:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na małe cienkie ciasto o grubości nie większej niż 0,3 cm. Patelnię podpalamy, podgrzewamy bez dodawania oleju.
Krok 7:
Rozłóż ciasto na patelni. Wykonujemy na nim kilka nakłuć widelcem, aby nie puchł podczas smażenia. Smaż tortille przez około 5 minut z jednej strony, odwróć i smaż z drugiej, aż lekko się rumieni na średnim ogniu. Tortille są smażone dość szybko, więc najważniejsze jest, aby nie prześwietlać ich na patelni, aby się nie przypaliły i nie stały się gorzkie. A każda kolejna partia ciast będzie gotowana jeszcze szybciej.
Krok 8:
Robimy to z całym testem. Gotowe tortille od razu, gdy są gorące, najlepiej posmarować masłem, aby były miękkie. Podawaj ciasta na stole, z herbatą, kawą lub zupą lub gorącą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g