tortille kefirowe na suchej patelni

Świetny zamiennik chleba lub bułek na herbatę! Czasami chcesz po prostu i szybko urozmaicić zwykłe menu. Najprostszym sposobem jest smażenie prostych ciastek, które można podawać na stole zamiast chleba, a nawet ze śmietaną lub innym sosem z jakimś napojem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 72 % 39 g
248 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wlej ciepłą wodę do szklanki, podgrzaną do 36 stopni. Dodaj pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki, suche drożdże i dobrze wymieszaj składniki, aby mieszanina stała się jednorodna. Umieść pojemnik z płynem w ciepłym miejscu na 15 minut. Na powierzchni mieszaniny powinny pojawić się bąbelki lub piana, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Lepiej jest wielokrotnie przesiewać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż podano w składnikach. Wlej kefir, mieszaninę drożdży do miski z mąką pszenną, dodaj sól i wlej olej roślinny. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz elastyczną i gładką masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto nadal ugniatamy rękami, aż zacznie odrywać się od rąk. Ciasto owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej zwija się w kiełbasę, dzieli na kilka małych kawałków o tej samej wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kawałki ciasta mają zaokrąglony kształt, aby ciasta były równe i piękne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na małe cienkie ciasto o grubości nie większej niż 0,3 cm. Patelnię podpalamy, podgrzewamy bez dodawania oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto na patelni. Wykonujemy na nim kilka nakłuć widelcem, aby nie puchł podczas smażenia. Smaż tortille przez około 5 minut z jednej strony, odwróć i smaż z drugiej, aż lekko się rumieni na średnim ogniu. Tortille są smażone dość szybko, więc najważniejsze jest, aby nie prześwietlać ich na patelni, aby się nie przypaliły i nie stały się gorzkie. A każda kolejna partia ciast będzie gotowana jeszcze szybciej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Robimy to z całym testem. Gotowe tortille od razu, gdy są gorące, najlepiej posmarować masłem, aby były miękkie. Podawaj ciasta na stole, z herbatą, kawą lub zupą lub gorącą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy