mięso w winie czerwonym

soczyste mięso z aromatycznym sosem z czerwonego wina. Ostatnio robiłam gruszki w czerwonym winie. Tak bardzo podobał mi się powstały sos, że postanowiłem ugotować mięso w podobnym sosie. To prawda, że był słodki sos, a tutaj słony. Ale jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżeczkę.cukier. W końcu mięso i słodki sos to klasyka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 9 % 3 g
247 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować mięso w czerwonym winie, potrzebujemy: mięso wieprzowe( szyja, schab bez kości, karbonada); czerwone wytrawne wino; bulion warzywny lub mięsny w razie potrzeby; czosnek; masło; olej roślinny; liście laurowe; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz. Możesz wybrać dowolne części-grubsze lub odwrotnie, gdzie jest mniej tłuszczu. Wziąłem mięso z polędwicy bez kości. Polędwica jest również odpowiednia, jeśli chcesz mięso mniej tłuste. A także część szyjna, jeśli potrzebujesz warstw tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz wieprzowinę do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek. Jeśli goździki są bardzo duże, pokrój je wzdłuż na 2-3 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim wieprzowinę z obu stron na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor. Przełóż wieprzowinę na talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tej samej patelni smaż czosnek przez 1 minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej czerwone Wino i bulion na patelnię. Dodaj liście laurowe. Doprowadzić sos do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W gotującym się sosie zwróć wieprzowinę. Dusić mięso na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż będzie ugotowane. Nie dopuścić do całkowitego odparowania płynu (chociaż przy tak dużej ilości wina i bulionu jest to prawie niemożliwe). Jeśli musisz, dodaj trochę więcej wina. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż masło do sosu. Mieszając, gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Nie trzeba mocno zagęszczać, ponieważ automatycznie gęstnieje, gdy ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj wieprzowinę, polewając sosem z czerwonego wina. Bardzo smaczne! Smacznego!

to danie na poziomie restauracji, mimo że zawiera minimalne i bardzo przystępne składniki. Ten przepis po raz kolejny potwierdza, że wszystko genialne jest proste (a czasem szybkie).
radzę dodać 1 łyżeczkę do sosu wraz z masłem.cukier (lub trochę więcej). Wtedy sos okaże się słodkawy. A takie sąsiedztwo przyniesie korzyści tylko mięsu.
wieprzowiny nie można dusić w sosie, a po usmażeniu owinąć folią i doprowadzić do ugotowania w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy