skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować mięso w czerwonym winie, potrzebujemy: mięso wieprzowe( szyja, schab bez kości, karbonada); czerwone wytrawne wino; bulion warzywny lub mięsny w razie potrzeby; czosnek; masło; olej roślinny; liście laurowe; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz. Możesz wybrać dowolne części-grubsze lub odwrotnie, gdzie jest mniej tłuszczu. Wziąłem mięso z polędwicy bez kości. Polędwica jest również odpowiednia, jeśli chcesz mięso mniej tłuste. A także część szyjna, jeśli potrzebujesz warstw tłuszczu.
Krok 3:
Sól i pieprz wieprzowinę do smaku.
Krok 4:
Obierz czosnek. Jeśli goździki są bardzo duże, pokrój je wzdłuż na 2-3 części.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim wieprzowinę z obu stron na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor. Przełóż wieprzowinę na talerz.
Krok 6:
Na tej samej patelni smaż czosnek przez 1 minutę.
Krok 7:
Wlej czerwone Wino i bulion na patelnię. Dodaj liście laurowe. Doprowadzić sos do wrzenia.
Krok 8:
W gotującym się sosie zwróć wieprzowinę. Dusić mięso na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż będzie ugotowane. Nie dopuścić do całkowitego odparowania płynu (chociaż przy tak dużej ilości wina i bulionu jest to prawie niemożliwe). Jeśli musisz, dodaj trochę więcej wina. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z patelni.
Krok 9:
Włóż masło do sosu. Mieszając, gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Nie trzeba mocno zagęszczać, ponieważ automatycznie gęstnieje, gdy ostygnie.
Krok 10:
Podawaj wieprzowinę, polewając sosem z czerwonego wina. Bardzo smaczne! Smacznego!
to danie na poziomie restauracji, mimo że zawiera minimalne i bardzo przystępne składniki. Ten przepis po raz kolejny potwierdza, że wszystko genialne jest proste (a czasem szybkie).
radzę dodać 1 łyżeczkę do sosu wraz z masłem.cukier (lub trochę więcej). Wtedy sos okaże się słodkawy. A takie sąsiedztwo przyniesie korzyści tylko mięsu.
wieprzowiny nie można dusić w sosie, a po usmażeniu owinąć folią i doprowadzić do ugotowania w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g