skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej wodę do 40 stopni, powinna być trochę ciepła. Wlej go do pojemnika, a następnie wlej suche drożdże do pojemnika. Delikatnie wymieszaj zawartość pojemnika i pozostaw w spokoju na 7 minut. Wlej mleko do kadzi, rozpal mały ogień, podgrzewając mleko do 45 stopni.
Krok 2:
Teraz bierzemy głęboki pojemnik, do którego wlewamy cukier granulowany, wbijamy jajko, wkładamy kawałek masła o temperaturze pokojowej. Następnie wlej mieszaninę drożdży, a następnie dodaj mąkę przesianą przez sito(170 gr.). Wlej ciepłe mleko i wymieszaj wszystkie składniki przez kilka minut za pomocą miksera za pomocą dyszy "hakowej".
Krok 3:
Następnie przesiać drugą połowę mąki do ciasta i ponownie włączyć mikser. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie przez 7 minut. Ciasto powinno być lepkie.
Krok 4:
Przygotuj powierzchnię roboczą do dalszej pracy z ciastem, posypując jej powierzchnię niewielką ilością mąki, na której układamy ciasto. Posyp ciasto mąką, a następnie uformuj kulkę z ciasta. Teraz bierzemy pojemnik, który smarujemy olejem roślinnym. Włóż do niego ciasto i przykryj folią spożywczą. Umieść pojemnik w ciepłym miejscu (na przykład obok baterii) na 1,5 godziny, aby ciasto na pączki podwoiło się.
Krok 5:
Pod koniec tego czasu ponownie posyp powierzchnię roboczą mąką. Następnie bierzemy kawałek ciasta(nie cały, wygodniej będzie pracować). Rozwałkowujemy go o grubości od 1 do 1,5 cm, bierzemy narzędzie specjalnie zaprojektowane do wycinania pączków i za jego pomocą wycinamy tak zwane "bajgle". Jeśli nie ma takiego narzędzia, możesz użyć na przykład szklanki, w której jej średnica jest dość duża, i szklanki o małej średnicy (do wycięcia środka).
Krok 6:
Wlej olej roślinny do rondla i podpal go, dobrze podgrzej (pożądane jest, aby temperatura wynosiła 180°C). Sprawdzamy olej, wrzucając mały kawałek ciasta do oleju, jeśli zacznie się pienić, możesz zacząć smażyć pączki.
Krok 7:
W oleju ostrożnie rozłóż jeden pączek na raz. Na raz rozłóż nie więcej niż 3 pączki, usmaż je, obracając je kilka razy podczas smażenia, po czym już smażone pączki na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 8:
Przejdźmy teraz do procesu nadziewania pączków nadzieniem. Aby to zrobić, weź worek cukierniczy z dyszą, włóż dżem do torby i wykonując kilka nacięć w pączkach z jednej strony, wypełnij je nadzieniem.
Krok 9:
Teraz przygotuj lukier. Aby to zrobić, przesiej proszek przez sito do miski i wlej jedną łyżkę soku z cytryny, dokładnie mieszając składniki, powinieneś uzyskać gęstą pastę, którą nałożymy na pączki. W razie potrzeby za pomocą barwników można wykonać kolorowy lukier. W razie potrzeby pączki można posypać startą czekoladą lub posypką do ciasta.
Krok 10:
Pączki podajemy do czarnej kawy lub herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g