Nadziewane pączki Amerykańskie

pyszne, bujne, zwiewne donaty w domu! Przygotuj w domu tak popularne dziś Amerykańskie pączki, wypełniając je ulubionym nadzieniem, przygotowując ulubiony lukier i dekorując je według własnego uznania.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 41 % 30 g
węglowodany 55 % 40 g
428 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej wodę do 40 stopni, powinna być trochę ciepła. Wlej go do pojemnika, a następnie wlej suche drożdże do pojemnika. Delikatnie wymieszaj zawartość pojemnika i pozostaw w spokoju na 7 minut. Wlej mleko do kadzi, rozpal mały ogień, podgrzewając mleko do 45 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz bierzemy głęboki pojemnik, do którego wlewamy cukier granulowany, wbijamy jajko, wkładamy kawałek masła o temperaturze pokojowej. Następnie wlej mieszaninę drożdży, a następnie dodaj mąkę przesianą przez sito(170 gr.). Wlej ciepłe mleko i wymieszaj wszystkie składniki przez kilka minut za pomocą miksera za pomocą dyszy "hakowej".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przesiać drugą połowę mąki do ciasta i ponownie włączyć mikser. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie przez 7 minut. Ciasto powinno być lepkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj powierzchnię roboczą do dalszej pracy z ciastem, posypując jej powierzchnię niewielką ilością mąki, na której układamy ciasto. Posyp ciasto mąką, a następnie uformuj kulkę z ciasta. Teraz bierzemy pojemnik, który smarujemy olejem roślinnym. Włóż do niego ciasto i przykryj folią spożywczą. Umieść pojemnik w ciepłym miejscu (na przykład obok baterii) na 1,5 godziny, aby ciasto na pączki podwoiło się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pod koniec tego czasu ponownie posyp powierzchnię roboczą mąką. Następnie bierzemy kawałek ciasta(nie cały, wygodniej będzie pracować). Rozwałkowujemy go o grubości od 1 do 1,5 cm, bierzemy narzędzie specjalnie zaprojektowane do wycinania pączków i za jego pomocą wycinamy tak zwane "bajgle". Jeśli nie ma takiego narzędzia, możesz użyć na przykład szklanki, w której jej średnica jest dość duża, i szklanki o małej średnicy (do wycięcia środka).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do rondla i podpal go, dobrze podgrzej (pożądane jest, aby temperatura wynosiła 180°C). Sprawdzamy olej, wrzucając mały kawałek ciasta do oleju, jeśli zacznie się pienić, możesz zacząć smażyć pączki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W oleju ostrożnie rozłóż jeden pączek na raz. Na raz rozłóż nie więcej niż 3 pączki, usmaż je, obracając je kilka razy podczas smażenia, po czym już smażone pączki na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przejdźmy teraz do procesu nadziewania pączków nadzieniem. Aby to zrobić, weź worek cukierniczy z dyszą, włóż dżem do torby i wykonując kilka nacięć w pączkach z jednej strony, wypełnij je nadzieniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj lukier. Aby to zrobić, przesiej proszek przez sito do miski i wlej jedną łyżkę soku z cytryny, dokładnie mieszając składniki, powinieneś uzyskać gęstą pastę, którą nałożymy na pączki. W razie potrzeby za pomocą barwników można wykonać kolorowy lukier. W razie potrzeby pączki można posypać startą czekoladą lub posypką do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pączki podajemy do czarnej kawy lub herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy