tortille bez mąki na patelni

tortille smakują jak placki ziemniaczane, ale nie zawierają mąki. Oto szybkie, satysfakcjonujące i pyszne śniadanie lub obiad, które można przygotować tylko z 3 składników. Placki ziemniaczane z tartymi ziemniakami prawdopodobnie próbowały wszystkiego. Ktoś w tym celu wciera ziemniaki na drobnej tarce do stanu puree, ktoś wciera na grubej lub średniej tarce. Ale mąka jest zwykle dodawana do placków ziemniaczanych. I są bardzo małe. Tutaj jest odwrotnie. W przypadku oferowanych przeze mnie tortilli lepiej jest wziąć patelnię o małej średnicy. W ten sposób ciasta będą łatwiejsze do odwrócenia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 55 % 16 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.Aby przygotować ciasta bez mąki na patelni, potrzebujemy: ziemniaków, żółtka (możesz wziąć całe jajko), oleju roślinnego do smażenia, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Uwolniony sok spuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj żółtko do ziemniaków i wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz masę i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Na patelnię włożyć kilka łyżek masy ziemniaczanej, szybko spłaszczyć i uformować okrągły placek. Smaż tortillę z obu stron na złoty kolor i przenieś za ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. W ten sam sposób usmaż resztę tortilli.

w tej chwili nie wyobrażamy sobie naszego stołu bez potraw z ziemniaków. Nic dziwnego, że nazywamy go drugim chlebem. Jednak nie zawsze tak było.

według oficjalnej wersji ziemniaki zostały wprowadzone do Rosji dość późno, na początku XVIII wieku. Zrobił to Piotr I, który w Holandii po raz pierwszy spróbował różnych potraw z ziemniaków. Po zatwierdzeniu jakości gastronomicznej i smakowej produktu nakazał dostarczenie do Rosji worka bulw do sadzenia i uprawy.

jednak w niektórych źródłach można przeczytać, że wcale tak nie było. Podobno wcześniej znaliśmy ziemniaki, po prostu nie były tak powszechne.

pojawienie się czegoś takiego jak" ziemniaki - drugi chleb " zawdzięczamy poważnym problemom w uprawie zboża w połowie XIX wieku. Chleb nie był brzydki i musiał znaleźć jakąś alternatywę. Taką alternatywą były ziemniaki. Jednocześnie ludzie nie lubili tego. Rozpoczęły się zbrojne Konfrontacje, które weszły do naszej historii jako "zamieszki ziemniaczane". Teraz nawet nie próbujemy usunąć ziemniaków z piedestału honoru. Wiele ciekawych i różnorodnych potraw sprawia, że ziemniaki są najczęściej spożywanym warzywem w naszym życiu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy