omlet ze szpinakiem na patelni

szykowny, jasny, pyszny, na wspaniały początek dnia! Omlet ze szpinakiem na patelni to bardzo udana opcja śniadaniowa. Szpinak i groszek nadają mu świeżości i nowego smaku. Obfite, piękne danie dla całej rodziny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet ze szpinakiem na patelni? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jajka potrzebują dużych wybranych, jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szpinak umyć, osuszyć. Oddziel ogonki od liści. Jeśli nie można kupić świeżego szpinaku, wystarczy mrożony. Należy go najpierw rozmrozić i spuścić płyn uwolniony podczas rozmrażania. Lepiej wybrać zieleninę młodego, nieprzetworzonego szpinaku, wtedy na pewno nie będzie gorzki. Liście szpinaku powinny być szerokie, bogate, ciemnozielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zielony groszek umyć, osuszyć. Groszek nadaje się świeży lub mrożony. Mrożony groszek przed dodaniem sparzyć wrzącą wodą i osuszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka trzepaczką w głębokiej misce, aż białko połączy się z żółtkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko, sól, pieprz i ponownie ubij, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na ogniu nieco poniżej średniej podgrzej olej roślinny. Rozłóż szpinak i odczekaj kilka sekund, aż liście wypuszczą sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ubitą mieszankę jajeczno-mleczną. Gdy spód omletu się ustawi, użyj łopatki, aby podnieść krawędź i przechylić patelnię, aby część płynnej mieszanki omletów spłynęła pod spód omletu na gorące dno patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp omlet zielonym groszkiem. W razie potrzeby możesz dodatkowo posypać omlet startym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i gotuj omlet przez kolejne 3-4 minuty, aż będzie miękki. Wierzch omletu powinien całkowicie chwycić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gorący omlet na talerz i podawaj. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy