skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet ze szpinakiem na patelni? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jajka potrzebują dużych wybranych, jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.
Krok 2:
Szpinak umyć, osuszyć. Oddziel ogonki od liści. Jeśli nie można kupić świeżego szpinaku, wystarczy mrożony. Należy go najpierw rozmrozić i spuścić płyn uwolniony podczas rozmrażania. Lepiej wybrać zieleninę młodego, nieprzetworzonego szpinaku, wtedy na pewno nie będzie gorzki. Liście szpinaku powinny być szerokie, bogate, ciemnozielone.
Krok 3:
Zielony groszek umyć, osuszyć. Groszek nadaje się świeży lub mrożony. Mrożony groszek przed dodaniem sparzyć wrzącą wodą i osuszyć.
Krok 4:
Ubij jajka trzepaczką w głębokiej misce, aż białko połączy się z żółtkiem.
Krok 5:
Wlej mleko, sól, pieprz i ponownie ubij, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Na patelni na ogniu nieco poniżej średniej podgrzej olej roślinny. Rozłóż szpinak i odczekaj kilka sekund, aż liście wypuszczą sok.
Krok 7:
Wlej ubitą mieszankę jajeczno-mleczną. Gdy spód omletu się ustawi, użyj łopatki, aby podnieść krawędź i przechylić patelnię, aby część płynnej mieszanki omletów spłynęła pod spód omletu na gorące dno patelni.
Krok 8:
Posyp omlet zielonym groszkiem. W razie potrzeby możesz dodatkowo posypać omlet startym serem.
Krok 9:
Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i gotuj omlet przez kolejne 3-4 minuty, aż będzie miękki. Wierzch omletu powinien całkowicie chwycić.
Krok 10:
Przenieś gorący omlet na talerz i podawaj. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g