francuski omlet nadziewany serem i ziołami

bujne, przepyszne, Oryginalne, na śniadanie dla całej rodziny! Francuski omlet nadziewany serem i ziołami to idealne danie na poranny posiłek. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, nawet jeśli robisz kilka porcji z rzędu. Omlet można urozmaicić, dodając do nadzienia różne składniki do smaku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuski omlet z nadzieniem serowym i ziołami? Przygotuj jedzenie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Weź dobrej jakości ser, bez tłuszczów roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem. Wziąłem koperek i pietruszkę, ale ogólnie zrobi to każdy. Weź ten, który kochasz lub który jest dostępny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. W ten sposób szybciej się stopi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka do głębokiej miski, a następnie wlej do nich mleko. Płyn do omletu po francusku albo w ogóle nie dodaje się, albo bierze bardzo małą ilość, więc nie dziwi cię, że jest bardzo mało mleka. Dodaj sól. Ubij jajka z mlekiem i solą. Nie musisz osiągać silnej piany ani objętości. Celem jest dobre wymieszanie białka i żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na małym ogniu rozpuść masło, aby rozpłynęło się na całej powierzchni. Olej powinien zacząć bulgotać. Ale nie spalaj go, masło szybko zaczyna się palić. Aby temu zapobiec, możesz dodać trochę warzyw do masła, wtedy tak się nie stanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ubite jajka na patelnię. Obracając patelnię w różnych kierunkach, rozłóż jajka równomiernie na całej powierzchni, tak jakbyś smażył naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spraw, aby ogień był średni. Gdy tylko jedna krawędź omletu trochę stwardnieje, podnieś go szpatułką, aby płynna mieszanina jaj spłynęła pod nią. Powtórz kilka razy, aby omlet chwycił się szybciej ze wszystkich stron. Im szybciej omlet się smaży, tym delikatniejszy będzie smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cała powierzchnia omletu stwardnieje, posyp połowę startym serem. Smaż omlet przez kolejne 20 sekund.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie za pomocą szpatułki złóż omlet na pół. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw omlet na chłodzącej patelni na kolejne 30 sekund, aby ser się stopił.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ostrożnie przełóż omlet na talerz i posyp posiekanymi ziołami. Natychmiast podawaj go do stołu-omlet jest dobry na gorąco, podczas gdy ser pozostaje miękki i lepki. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy