skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuski omlet z nadzieniem serowym i ziołami? Przygotuj jedzenie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Weź dobrej jakości ser, bez tłuszczów roślinnych.
Krok 2:
Umyj warzywa, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem. Wziąłem koperek i pietruszkę, ale ogólnie zrobi to każdy. Weź ten, który kochasz lub który jest dostępny.
Krok 3:
Zetrzyj ser na średniej tarce. W ten sposób szybciej się stopi.
Krok 4:
Rozbij jajka do głębokiej miski, a następnie wlej do nich mleko. Płyn do omletu po francusku albo w ogóle nie dodaje się, albo bierze bardzo małą ilość, więc nie dziwi cię, że jest bardzo mało mleka. Dodaj sól. Ubij jajka z mlekiem i solą. Nie musisz osiągać silnej piany ani objętości. Celem jest dobre wymieszanie białka i żółtka.
Krok 5:
Na patelni na małym ogniu rozpuść masło, aby rozpłynęło się na całej powierzchni. Olej powinien zacząć bulgotać. Ale nie spalaj go, masło szybko zaczyna się palić. Aby temu zapobiec, możesz dodać trochę warzyw do masła, wtedy tak się nie stanie.
Krok 6:
Wlej ubite jajka na patelnię. Obracając patelnię w różnych kierunkach, rozłóż jajka równomiernie na całej powierzchni, tak jakbyś smażył naleśniki.
Krok 7:
Spraw, aby ogień był średni. Gdy tylko jedna krawędź omletu trochę stwardnieje, podnieś go szpatułką, aby płynna mieszanina jaj spłynęła pod nią. Powtórz kilka razy, aby omlet chwycił się szybciej ze wszystkich stron. Im szybciej omlet się smaży, tym delikatniejszy będzie smak.
Krok 8:
Gdy cała powierzchnia omletu stwardnieje, posyp połowę startym serem. Smaż omlet przez kolejne 20 sekund.
Krok 9:
Następnie za pomocą szpatułki złóż omlet na pół. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw omlet na chłodzącej patelni na kolejne 30 sekund, aby ser się stopił.
Krok 10:
Następnie ostrożnie przełóż omlet na talerz i posyp posiekanymi ziołami. Natychmiast podawaj go do stołu-omlet jest dobry na gorąco, podczas gdy ser pozostaje miękki i lepki. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g