naleśniki na śmietanie

Miękkie, Cienkie, pyszne naleśniki z kwaśną śmietaną! Naleśniki gotowane na kwaśnej śmietanie różnią się od klasycznych tym, że pozostają miękkie przez długi czas, są wygodne w użyciu do nadziewania różnymi nadzieniami. Aby naleśniki były cienkie, do ciasta należy dodać mleko lub wodę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 4-10 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 47 % 16 g
188 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest używać kwaśnej i gęstej śmietany, naleśniki będą jeszcze smaczniejsze na domowej śmietanie. W dużym pojemniku umieść śmietanę w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier, sól i sodę. Wbijamy jaja kurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą trzepaczki lub miksera dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną w małych częściach. Mąkę pszenną należy przesiać, aby nasycić ją tlenem i uczynić ciasto bardziej przewiewnym, a naleśniki z niego miękkie i smaczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj masę trzepaczką lub mikserem, aby wszystkie grudki mąki całkowicie się rozdzieliły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie w małych porcjach wlej szklankę wody (możesz użyć mleka), ponieważ miałem gęstą śmietanę, rozłożyłem ciasto przegotowaną zimną wodą. Ilość wody potrzebnej do dodania do ciasta należy regulować w zależności od gęstości użytej śmietany. Dlatego musisz skupić się na gęstości i konsystencji powstałego ciasta. Im więcej mleka lub wody wlewa się do ciasta, tym cieńsze będą naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kilka łyżek oleju roślinnego i ponownie wymieszaj ciasto. Dajemy mu piętnaście minut odpoczynku na stole i przechodzimy do smażenia naleśników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pierwszy naleśnik lepiej usmażyć na rozgrzanym oleju roślinnym, aby naleśnik się nie przykleił. W przyszłości nie można już dodawać oleju do patelni, ponieważ jest on częścią ciasta i podczas smażenia na patelni z powłoką nieprzywierającą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć naleśniki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Takie naleśniki można podawać z herbatą, kawą z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem lub używać do nadziewania dowolnym nadzieniem: słodkim, niesłodzonym, mięsnym, rybnym lub twarogowym, ale w zależności od rodzaju nadzienia można zmienić ilość cukru w cieście. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy