skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest używać kwaśnej i gęstej śmietany, naleśniki będą jeszcze smaczniejsze na domowej śmietanie. W dużym pojemniku umieść śmietanę w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier, sól i sodę. Wbijamy jaja kurze.
Krok 2:
Za pomocą trzepaczki lub miksera dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną w małych częściach. Mąkę pszenną należy przesiać, aby nasycić ją tlenem i uczynić ciasto bardziej przewiewnym, a naleśniki z niego miękkie i smaczne.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj masę trzepaczką lub mikserem, aby wszystkie grudki mąki całkowicie się rozdzieliły.
Krok 5:
Następnie w małych porcjach wlej szklankę wody (możesz użyć mleka), ponieważ miałem gęstą śmietanę, rozłożyłem ciasto przegotowaną zimną wodą. Ilość wody potrzebnej do dodania do ciasta należy regulować w zależności od gęstości użytej śmietany. Dlatego musisz skupić się na gęstości i konsystencji powstałego ciasta. Im więcej mleka lub wody wlewa się do ciasta, tym cieńsze będą naleśniki.
Krok 6:
Dodaj kilka łyżek oleju roślinnego i ponownie wymieszaj ciasto. Dajemy mu piętnaście minut odpoczynku na stole i przechodzimy do smażenia naleśników.
Krok 7:
Pierwszy naleśnik lepiej usmażyć na rozgrzanym oleju roślinnym, aby naleśnik się nie przykleił. W przyszłości nie można już dodawać oleju do patelni, ponieważ jest on częścią ciasta i podczas smażenia na patelni z powłoką nieprzywierającą.
Krok 8:
Smażyć naleśniki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Takie naleśniki można podawać z herbatą, kawą z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem lub używać do nadziewania dowolnym nadzieniem: słodkim, niesłodzonym, mięsnym, rybnym lub twarogowym, ale w zależności od rodzaju nadzienia można zmienić ilość cukru w cieście. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g