wieprzowina z suszonymi śliwkami w marynacie w piekarniku w folii

tradycyjne pieczone danie mięsne! Bardzo smaczne! Mięso pieczone w piekarniku jest bardzo często używane do gotowania na świątecznym stole jako gorące danie. To wygrana-wygrana na każdą ucztę. Takie danie zawsze wygląda bardzo elegancko i świątecznie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 49 % 21 g
węglowodany 19 % 8 g
266 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę w folii ze śliwkami w piekarniku? Do pieczenia weź kawałek wieprzowiny w całości bez kości. Dobrze opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na całym kawałku, za pomocą ostrego noża, wykonaj cięcia poprzeczne, nie docierając do końca. W tej formie gotowe pieczone mięso będzie wygodnie podzielone na porcje. Pokrojone surowe mięso będzie jak książka z grubymi kawałkami i wspólną podstawą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby ugotować mięso, musisz przygotować marynatę. Aby to zrobić, połącz majonez, musztardę i sos sojowy w osobnej misce. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj folią i posmaruj spód olejem roślinnym. Włóż wieprzowinę do formy i dobrze posmaruj wszystkie warstwy powstałą marynatą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez kilka minut i spłukać. Włóż kilka kawałków suszonych śliwek do szczelin mięsnych. Jeśli czas na to pozwala, w tej formie mięso można pozostawić do marynowania na kilka godzin.Ale możesz od razu włożyć do piekarnika. Przykryj formę warstwą folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. Po godzinie usuń górną warstwę folii i pozostaw w piekarniku na kolejne 30 minut. W tym czasie wierzch kawałka wyschnie i trochę się zarumieni

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i przenieś na talerz. Smacznego!

do tego dania najwygodniej jest użyć podłużnych i niezbyt grubych części wieprzowiny, takich jak szyjka macicy, carbonada lub schab. Oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy
podczas pieczenia mięsa możesz ułożyć wokół niego pokrojone ziemniaki. Natychmiast otrzymasz gorące danie i przystawkę. A podczas serwowania ziemniaki te można ułożyć na talerzu z mięsem.
koniecznie spróbuj zrobić to danie. Bez wątpienia spodoba się Tobie i Twojej rodzinie.
przepis jest dość prosty w przygotowaniu i nie powinien mieć żadnych problemów.
Gotuj z przyjemnością! Polecam!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy