skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę w folii ze śliwkami w piekarniku? Do pieczenia weź kawałek wieprzowiny w całości bez kości. Dobrze opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Na całym kawałku, za pomocą ostrego noża, wykonaj cięcia poprzeczne, nie docierając do końca. W tej formie gotowe pieczone mięso będzie wygodnie podzielone na porcje. Pokrojone surowe mięso będzie jak książka z grubymi kawałkami i wspólną podstawą.
Krok 3:
Aby ugotować mięso, musisz przygotować marynatę. Aby to zrobić, połącz majonez, musztardę i sos sojowy w osobnej misce. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj folią i posmaruj spód olejem roślinnym. Włóż wieprzowinę do formy i dobrze posmaruj wszystkie warstwy powstałą marynatą.
Krok 5:
Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez kilka minut i spłukać. Włóż kilka kawałków suszonych śliwek do szczelin mięsnych. Jeśli czas na to pozwala, w tej formie mięso można pozostawić do marynowania na kilka godzin.Ale możesz od razu włożyć do piekarnika. Przykryj formę warstwą folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. Po godzinie usuń górną warstwę folii i pozostaw w piekarniku na kolejne 30 minut. W tym czasie wierzch kawałka wyschnie i trochę się zarumieni
Krok 6:
Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i przenieś na talerz. Smacznego!
do tego dania najwygodniej jest użyć podłużnych i niezbyt grubych części wieprzowiny, takich jak szyjka macicy, carbonada lub schab. Oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy
podczas pieczenia mięsa możesz ułożyć wokół niego pokrojone ziemniaki. Natychmiast otrzymasz gorące danie i przystawkę. A podczas serwowania ziemniaki te można ułożyć na talerzu z mięsem.
koniecznie spróbuj zrobić to danie. Bez wątpienia spodoba się Tobie i Twojej rodzinie.
przepis jest dość prosty w przygotowaniu i nie powinien mieć żadnych problemów.
Gotuj z przyjemnością! Polecam!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g