placki rybne ze szczupaka ze smalcem na patelni

pyszne i soczyste, proste. Na obiad i kolację dla całej rodziny. Placki rybne ze szczupaka na patelni według tego przepisu są również bardzo bujne i bez silnego rybnego aromatu. Wewnątrz kotlety są bardzo delikatne, soczyste dzięki smalcu, a na wierzchu pokryta jest chrupiąca skórka z bułki tartej.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 24 % 8 g
206 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pyszne kotlety szczupakowe ze smalcem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kotletów. Weź jajko C0. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić, aby ryba była odpowiednio ugotowana i nie straciła smaku. 8-10 godzin przed gotowaniem włóż do lodówki. Bułkę tartą można zrobić samodzielnie z suszonego chleba. Aby namoczyć Bochenek, weź wodę lub mleko. Mam w

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetwarzaj smalec. Dobrze umyć, osuszyć papierowym lub bawełnianym ręcznikiem. Szerokim nożem delikatnie zeskrob górną warstwę z całej powierzchni smalcu. Usuń skórę. Pokrój na małe kawałki, które można wygodnie podawać w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na kawałki w taki sam sposób jak smalec. Obierz i opłucz czosnek. Zmielimy go również w maszynce do mięsa. Przekręć wszystko na maszynce do mięsa ze średnimi lub małymi otworami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bochenek lub pokrój w plastry, zalej wodą. Pozostaw na 5 minut, następnie spuść wodę i dobrze wyciśnij Bochenek. Jeśli pozostanie dużo płynu, mięso mielone rozprzestrzeni się i nie będziesz w stanie uformować kotleta. Zmiel namoczony Bochenek ręką lub widelcem na jednorodną papkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść szczupaka z wnętrzności, usuń głowę, płetwy i wszystkie kości, dobrze spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj rybę do podania w maszynce do mięsa, krojąc ją na małe kawałki. Przekręć na maszynce do mięsa ze średnimi lub małymi otworami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do głębokiej miski, w której wygodnie jest wymieszać składniki, przełóż mieloną rybę, skręcony smalec z cebulą i czosnkiem oraz posiekany Bochenek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski. Dodaj sól i czarny pieprz. Dokładnie zagnieść mięso mielone na kotlety.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okazuje się miękki i delikatny, ale nie wodnisty. Po namoczeniu rąk w ciepłej wodzie uformuj mięso mielone w podłużne kotlety. Obtocz je w bułce tartej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż kotlety na rozgrzanej patelni na średnim ogniu na oleju roślinnym przez 3-4 minuty z każdej strony.

kotlety szczupakowe to moje ulubione z ryb. Zawsze są Chen smaczne i bardzo delikatne.

podaje się je zwykle na gorąco z puree ziemniaczanym lub innym dodatkiem. Podczas serwowania możesz ozdobić kotlety ziołami i cytryną, uzupełnić kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.

jeśli planujesz użyć gotowego fileta lub mięsa mielonego do gotowania kotletów, weź 800 gramów. I pamiętaj, że zamrożone półprodukty mogą zawierać nadmiar płynu. Będzie musiał zostać osuszony podczas procesu rozmrażania.

oprócz czarnego mielonego pieprzu, w razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Ale nigdy tego nie robię, ponieważ dodając przyprawy, możesz pokonać subtelny smak szczupaka.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy