serniki twarogowe na patelni

pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu serniki! Wiele osób, zwłaszcza dzieci, uwielbia serniki. Po pierwsze, obecność twarogu jest praktycznie niewidoczna w takim naczyniu, ale korzyści z tego produktu są zachowane, a po drugie, do serników można dodawać dowolne zdrowe produkty, na przykład rodzynki, suszone morele, orzechy, jagody i kawałki owoców, co zamienia je w zdrowy i smaczny przysmak. Po trzecie, przygotowują się dość prosto i szybko, co pozwala często gotować, na przykład na śniadanie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 51 % 22 g
207 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na serniki. Twaróg do serników nie musi być świeży, odpowiedni jest wczorajszy, którego nie chcesz już jeść w czystej postaci, aw sernikach zostanie poddany obróbce cieplnej. Dla dzieci lepiej jest używać naturalnego i świeżego produktu, dla kobiet na diecie odpowiedni jest niskotłuszczowy twarożek. Włóż twaróg do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i sól do smaku. Wbijamy jaja kurze i dodajemy gęstą śmietanę. Mikserem lub mikserem ręcznym zmiel składniki razem, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji masy twarogowej, cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Opcjonalnie można dodać dodatki, takie jak suszone owoce, kawałki owoców lub jagody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę proszku do pieczenia, waniliny i przesianej mąki pszennej. W razie potrzeby zamiast mąki pszennej można użyć ryżu lub kukurydzy. Gotowe serniki uzyskają nieco inny smak, a danie jest jeszcze zdrowsze. Ponownie wymieszaj składniki, możesz to zrobić za pomocą blendera lub łyżki. Masa powinna być gruba i gęsta, ale niezbyt ciasna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rękami zanurzonymi w wodzie bierzemy trochę masy twarogowej, delikatnie formujemy małe naleśniki i zwijamy je ze wszystkich stron w mące pszennej. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Na rozgrzanym oleju smażyć serniki z jednej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj serniki na ogniu przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zdejmij pokrywkę, Odwróć serniki i smaż je przez dwie minuty z drugiej strony, bez pokrywki, aż się zarumienią. Robimy to z całym ciastem przygotowanym na serniki. Należy pamiętać, że czas na smażenie kolejnych partii serników będzie potrzebny mniej. Serniki podajemy do stołu ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy