skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na serniki. Twaróg do serników nie musi być świeży, odpowiedni jest wczorajszy, którego nie chcesz już jeść w czystej postaci, aw sernikach zostanie poddany obróbce cieplnej. Dla dzieci lepiej jest używać naturalnego i świeżego produktu, dla kobiet na diecie odpowiedni jest niskotłuszczowy twarożek. Włóż twaróg do miski.
Krok 2:
Dodaj cukier i sól do smaku. Wbijamy jaja kurze i dodajemy gęstą śmietanę. Mikserem lub mikserem ręcznym zmiel składniki razem, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji masy twarogowej, cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Opcjonalnie można dodać dodatki, takie jak suszone owoce, kawałki owoców lub jagody.
Krok 3:
Dodaj szczyptę proszku do pieczenia, waniliny i przesianej mąki pszennej. W razie potrzeby zamiast mąki pszennej można użyć ryżu lub kukurydzy. Gotowe serniki uzyskają nieco inny smak, a danie jest jeszcze zdrowsze. Ponownie wymieszaj składniki, możesz to zrobić za pomocą blendera lub łyżki. Masa powinna być gruba i gęsta, ale niezbyt ciasna.
Krok 4:
Rękami zanurzonymi w wodzie bierzemy trochę masy twarogowej, delikatnie formujemy małe naleśniki i zwijamy je ze wszystkich stron w mące pszennej. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Na rozgrzanym oleju smażyć serniki z jednej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj serniki na ogniu przez około 5 minut.
Krok 5:
Następnie zdejmij pokrywkę, Odwróć serniki i smaż je przez dwie minuty z drugiej strony, bez pokrywki, aż się zarumienią. Robimy to z całym ciastem przygotowanym na serniki. Należy pamiętać, że czas na smażenie kolejnych partii serników będzie potrzebny mniej. Serniki podajemy do stołu ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g