skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki budyniowe z dziurami na wrzącej wodzie i mleku? Przygotuj jedzenie. Weź grubsze mleko - takie naleśniki okażą się znacznie smaczniejsze. Jaja są duże, domowe, w skrajnych przypadkach co. Olej roślinny może być wszystkim, od oleju słonecznikowego po olej z orzechów włoskich. Polecam również stosowanie wszystkich produktów o tej samej temperaturze: oznacza to, że mleko i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pozostałych składników.
Krok 2:
Dobrze ubij jajka trzepaczką z masłem, cukrem i solą. Wlej mleko. Jeśli masz słodkie naleśniki, na tym etapie możesz dodać cukier waniliowy lub cynamon do ciasta - naleśniki okażą się bardzo aromatyczne.
Krok 3:
Przesiej mąkę. Polecam nie być leniwym, a mianowicie przesiewać mąkę - w tym przypadku naleśniki okażą się bardziej przewiewne, ponieważ przesiewanie przyczynia się do nasycenia ciasta tlenem. Wymieszaj, aby nie było grudek. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 4:
Wlej wrzącą wodę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Ciasto jest dość płynne, ale bardzo jednorodne i lepkie.
Krok 6:
Pieczenie naleśników nie jest takie proste. Istnieje kilka zasad. Patelnia powinna być dobrze przewodząca ciepło. Patelnia żeliwna jest idealna do naleśników, ale nadaje się również ceramiczna. Posmaruj patelnię olejem roślinnym za pomocą pędzla do gotowania lub połówki cebuli lub ziemniaków. Dobrze rozgrzej patelnię-to konieczność! Wlej niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, rozłóż ciasto w okrąg. Piec 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 7:
Aby uzyskać delikatniejszą konsystencję naleśników, posmaruj każdy kawałkiem masła. Podawaj naleśniki na gorąco! Smacznego!
naleśniki przygotowane według tego przepisu są cienkie, z ogromną liczbą dziur - to najsmaczniejsze naleśniki! Ale pomimo cienkości i przejrzystości są bardzo trwałe. Dlatego nadają się do nadziewania dowolnymi nadzieniami, a także do robienia bułek naleśnikowych i innych przekąsek z nich.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g