udka z kurczaka jak w KFS

idealnie chrupiący kurczak według niedrogiego przepisu! Wielu nawiedza sekret robienia chrupiącego kurczaka w KFC. Ten przepis jest prosty i niedrogi, a smażony kurczak wygląda bardzo podobnie do gotowanego w tej restauracji.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 24 % 8 g
203 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź schłodzone udka z kurczaka. Wszelkie inne części kurczaka nadają się również do tego dania: pojedyncze falangi skrzydła kurczaka, paski piersi kurczaka. Kefir jest potrzebny do marynaty, więc procent tłuszczu nie ma znaczenia. Płatki kukurydziane powinny być bezcukrowe-takie płatki można kupić w działach i sklepach ze zdrową żywnością.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy przygotowywać marynatę. Dodaj pieprz do kefiru. Może to być mielona ostra papryka dowolnego rodzaju, mam mieszankę mielonej ostrej papryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj tymianek. Ponieważ w tym przepisie nie ma znaczenia, w jakiej marynacie marynujesz udka z kurczaka, według własnego gustu możesz dodać do niego swoje ulubione zioła i przyprawy. Chmiel-suneli, kozieradka, mielona wędzona papryka-wybierz według własnego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić marynatę. Mam zwykłą białą sól kuchenną, ale może to być również niektóre aromatyzowane rodzaje soli: Svan lub Adyghe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek obrać, posiekać i dodać do marynaty. Przepuściłem goździk przez prasę, ale całkiem możliwe jest zetarcie goździka na drobnej tarce lub zmielenie nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę do marynaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udka z kurczaka umyć, osuszyć. W razie potrzeby usuń nadmiar piór.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż nogi do marynaty i pozostaw na co najmniej 30 minut. Czas marynowania może trwać do dwóch dni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do panierowania zmiel płatki kukurydziane, ale nie na kurz, ale pozostawiając małe kawałki. Użyłam do tego celu popychacza.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj z startym serem. Miałem już gotowy starty ser, ale jeśli masz kawałek sera, zetrzyj go, lepiej weź mniejszą tarkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż jedną podudzia z kurczaka do panierki i dobrze zwiń. Aby uzyskać siłę, przyciśnij ją palcami do kurczaka. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, aż będzie całkowicie ugotowany, około 15-20 minut. Nie rób dużego ognia, ponieważ nie tylko panierka i cała noga kurczaka powinny być smażone.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj chrupiącego kurczaka na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane (cornflex) - 388   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane - 388   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g

Podobne przepisy