skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź schłodzone udka z kurczaka. Wszelkie inne części kurczaka nadają się również do tego dania: pojedyncze falangi skrzydła kurczaka, paski piersi kurczaka. Kefir jest potrzebny do marynaty, więc procent tłuszczu nie ma znaczenia. Płatki kukurydziane powinny być bezcukrowe-takie płatki można kupić w działach i sklepach ze zdrową żywnością.
Krok 2:
Zacznijmy przygotowywać marynatę. Dodaj pieprz do kefiru. Może to być mielona ostra papryka dowolnego rodzaju, mam mieszankę mielonej ostrej papryki.
Krok 3:
Dodaj tymianek. Ponieważ w tym przepisie nie ma znaczenia, w jakiej marynacie marynujesz udka z kurczaka, według własnego gustu możesz dodać do niego swoje ulubione zioła i przyprawy. Chmiel-suneli, kozieradka, mielona wędzona papryka-wybierz według własnego gustu.
Krok 4:
Posolić marynatę. Mam zwykłą białą sól kuchenną, ale może to być również niektóre aromatyzowane rodzaje soli: Svan lub Adyghe.
Krok 5:
Czosnek obrać, posiekać i dodać do marynaty. Przepuściłem goździk przez prasę, ale całkiem możliwe jest zetarcie goździka na drobnej tarce lub zmielenie nożem.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 7:
Dodaj cebulę do marynaty.
Krok 8:
Udka z kurczaka umyć, osuszyć. W razie potrzeby usuń nadmiar piór.
Krok 9:
Włóż nogi do marynaty i pozostaw na co najmniej 30 minut. Czas marynowania może trwać do dwóch dni.
Krok 10:
Do panierowania zmiel płatki kukurydziane, ale nie na kurz, ale pozostawiając małe kawałki. Użyłam do tego celu popychacza.
Krok 11:
Wymieszaj z startym serem. Miałem już gotowy starty ser, ale jeśli masz kawałek sera, zetrzyj go, lepiej weź mniejszą tarkę.
Krok 12:
Włóż jedną podudzia z kurczaka do panierki i dobrze zwiń. Aby uzyskać siłę, przyciśnij ją palcami do kurczaka. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, aż będzie całkowicie ugotowany, około 15-20 minut. Nie rób dużego ognia, ponieważ nie tylko panierka i cała noga kurczaka powinny być smażone.
Krok 13:
Podawaj chrupiącego kurczaka na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Płatki kukurydziane (cornflex) - 388 kcal/100g
- Płatki kukurydziane - 388 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g