kotlety z kawioru rybnego

delikatne, miękkie i pachnące kotlety z ziołami! Wszystkim miłośnikom ryb ten przepis przypadnie do gustu. Takie kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem i odpowiednią sałatką. Pyszne w każdej formie-na ciepło i na zimno.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 26 % 8 g
185 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z kawioru rybnego, który sam w sobie jest przydatny, możesz ugotować bardzo smaczne danie – kawior lub kotlety. Ale jak smażyć kotlety z kawioru rybnego, dowiesz się z tego przepisu. Delikatnie umyj kawior pod słabym strumieniem zimnej wody, aby się nie rozpadł. Oczyść go z folii. Aby to zrobić, przetrzyj kawior przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś kawior do dużej, głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, grubo posiekaj i włóż do miski blendera wraz z kiszoną kapustą. Zmiel wszystko dobrze do stanu kleiku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieszankę kapusty i cebuli do filiżanki kawioru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij tam jajka i dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mięso mielone powinno wyglądać jak naleśniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej olej roślinny i pozwól mu się dobrze rozgrzać. Nałóż łyżkę na niewielką ilość mielonego mięsa, tworząc okrągłe kotlety. Smażyć z jednej strony na złoty kolor i skorupę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć placki na drugą stronę i smaż do tego samego stanu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś smażone kotlety z kawioru z patelni na patelnię, dodaj 50 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut pod zamkniętą pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasze danie jest gotowe!

w tym przepisie nie bez powodu dodałem kilka łyżek kiszonej kapusty. Faktem jest, że podczas smażenia kawior stanie się sztywniejszy i gęstszy. Kapusta kiszona pomoże naprawić sytuację, która zmiękcza ciasto kawiorowe, dzięki czemu kawior będzie miękki i delikatny. Jednocześnie nie odczuwa się smaku kiszonej kapusty. Więc danie tylko na tym skorzysta. Podobały mi się te ciastka rybne zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Dzięki temu, że trochę je dusimy, stają się tak miękkie, jak to tylko możliwe. Podałam je z puree ziemniaczanym i sałatką z pomidorów, ogórków i słodkiej papryki. Do sałatki dodałam też świeże koperek i doprawiłam wszystko majonezem. To był pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam do gotowania!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kawior Karaś - 124   kcal/100g

Podobne przepisy