skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z kawioru rybnego, który sam w sobie jest przydatny, możesz ugotować bardzo smaczne danie – kawior lub kotlety. Ale jak smażyć kotlety z kawioru rybnego, dowiesz się z tego przepisu. Delikatnie umyj kawior pod słabym strumieniem zimnej wody, aby się nie rozpadł. Oczyść go z folii. Aby to zrobić, przetrzyj kawior przez sito.
Krok 2:
Przenieś kawior do dużej, głębokiej miski.
Krok 3:
Obierz cebulę, grubo posiekaj i włóż do miski blendera wraz z kiszoną kapustą. Zmiel wszystko dobrze do stanu kleiku.
Krok 4:
Dodaj mieszankę kapusty i cebuli do filiżanki kawioru.
Krok 5:
Wbij tam jajka i dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę.
Krok 6:
Sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.
Krok 8:
Mięso mielone powinno wyglądać jak naleśniki.
Krok 9:
Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej olej roślinny i pozwól mu się dobrze rozgrzać. Nałóż łyżkę na niewielką ilość mielonego mięsa, tworząc okrągłe kotlety. Smażyć z jednej strony na złoty kolor i skorupę.
Krok 10:
Odwróć placki na drugą stronę i smaż do tego samego stanu.
Krok 11:
Przenieś smażone kotlety z kawioru z patelni na patelnię, dodaj 50 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut pod zamkniętą pokrywką.
Krok 12:
Nasze danie jest gotowe!
w tym przepisie nie bez powodu dodałem kilka łyżek kiszonej kapusty. Faktem jest, że podczas smażenia kawior stanie się sztywniejszy i gęstszy. Kapusta kiszona pomoże naprawić sytuację, która zmiękcza ciasto kawiorowe, dzięki czemu kawior będzie miękki i delikatny. Jednocześnie nie odczuwa się smaku kiszonej kapusty. Więc danie tylko na tym skorzysta. Podobały mi się te ciastka rybne zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Dzięki temu, że trochę je dusimy, stają się tak miękkie, jak to tylko możliwe. Podałam je z puree ziemniaczanym i sałatką z pomidorów, ogórków i słodkiej papryki. Do sałatki dodałam też świeże koperek i doprawiłam wszystko majonezem. To był pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam do gotowania!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kawior Karaś - 124 kcal/100g