skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kapustę najlepiej wziąć świeżą. Powinien być jasnozielony i elastyczny w dotyku. Ale całkiem możliwe jest ugotowanie tego dania z mrożonej kapusty. Aby to zrobić, rozmrozić kapustę, spuścić nadmiar płynu i osuszyć. Weź duże jajka, najlepiej domowe. Każda mąka, mam pszenicę. Ale według własnego gustu możesz wziąć mąkę ryżową, kukurydzę i grykę - w ten sposób danie będzie miało nowy smak.
Krok 2:
Dobrze umyj kapustę. Różyczki brokułów są dość małe, więc umyj kapustę gorącą wodą, a najlepiej, jeśli użyjesz specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Odetnij łodygę, podziel kapustę na kwiatostany: nie powinny być duże - w tym przypadku kapusta w cieście nie będzie miała czasu na gotowanie.
Krok 3:
Dobrze umyj jajko - musisz to zrobić, ponieważ skorupa zawiera ogromną liczbę bakterii. Wbij jajka do osobnej miski i wymieszaj widelcem.
Krok 4:
Przesiej mąkę do osobnego talerza wraz z solą. W przypadku ciasta wskazane jest również przesiewanie mąki - w tym przypadku okaże się bardziej przewiewne. W tym momencie możesz dodać do mąki swoje ulubione zioła i przyprawy na sucho, nadając w ten sposób gotowemu daniu określony smak i aromat. Na przykład suszony czosnek, mielona ostra papryka, papryka, suszony tymianek i rozmaryn.
Krok 5:
W naczyniu z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolnym warzywem, od kukurydzy po oliwę, ale koniecznie rafinowany. W przeciwnym razie będzie palić i palić.
Krok 6:
Zwiń każdy kwiatostan brokułów w mące.
Krok 7:
Następnie zanurz w mieszance jajecznej.
Krok 8:
I jeszcze raz dobrze zwiń mąkę.
Krok 9:
Włóż brokuły do wrzącego oleju i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu obracając. Czas gotowania około 7-10 minut, aż ciasto będzie złote. W porządku, jeśli kapusta lekko się rozgrzeje w cieście , jest najbardziej użytecznym surowym brokułem, więc powinien być bardzo lekko poddany obróbce.
Krok 10:
Taka kapusta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g