kapusta brokułowa w cieście

delikatne brokuły w chrupiącym, aromatycznym cieście! Potrawy w cieście są zawsze smaczne i szczególnie popularne. I ten jarmuż spodoba się nawet tym, którzy nie lubią brokułów. Taka chrupiąca kapusta może być podawana jako samodzielne danie, jako przystawka lub dodatek.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 27 % 9 g
207 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kapustę najlepiej wziąć świeżą. Powinien być jasnozielony i elastyczny w dotyku. Ale całkiem możliwe jest ugotowanie tego dania z mrożonej kapusty. Aby to zrobić, rozmrozić kapustę, spuścić nadmiar płynu i osuszyć. Weź duże jajka, najlepiej domowe. Każda mąka, mam pszenicę. Ale według własnego gustu możesz wziąć mąkę ryżową, kukurydzę i grykę - w ten sposób danie będzie miało nowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kapustę. Różyczki brokułów są dość małe, więc umyj kapustę gorącą wodą, a najlepiej, jeśli użyjesz specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Odetnij łodygę, podziel kapustę na kwiatostany: nie powinny być duże - w tym przypadku kapusta w cieście nie będzie miała czasu na gotowanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj jajko - musisz to zrobić, ponieważ skorupa zawiera ogromną liczbę bakterii. Wbij jajka do osobnej miski i wymieszaj widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do osobnego talerza wraz z solą. W przypadku ciasta wskazane jest również przesiewanie mąki - w tym przypadku okaże się bardziej przewiewne. W tym momencie możesz dodać do mąki swoje ulubione zioła i przyprawy na sucho, nadając w ten sposób gotowemu daniu określony smak i aromat. Na przykład suszony czosnek, mielona ostra papryka, papryka, suszony tymianek i rozmaryn.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W naczyniu z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolnym warzywem, od kukurydzy po oliwę, ale koniecznie rafinowany. W przeciwnym razie będzie palić i palić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń każdy kwiatostan brokułów w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zanurz w mieszance jajecznej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I jeszcze raz dobrze zwiń mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż brokuły do wrzącego oleju i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu obracając. Czas gotowania około 7-10 minut, aż ciasto będzie złote. W porządku, jeśli kapusta lekko się rozgrzeje w cieście , jest najbardziej użytecznym surowym brokułem, więc powinien być bardzo lekko poddany obróbce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taka kapusta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy