skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierścienie kałamarnicy w cieście? Przygotuj jedzenie. Rozmrozić tusze kałamarnicy i oczyścić z filmu. Jak czyścić kalmary? Poparz tusze wrzącą wodą-film natychmiast się zwinie i można go łatwo usunąć rękami lub zmyć pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Po oczyszczeniu zewnętrznej części tuszy odetnij ogon.
Krok 3:
Wypatrosz tuszę, usuwając wnętrzności kałamarnicy. Pamiętaj, aby usunąć płytkę chitynową — twardą chrząstkę przechodzącą wewnątrz tuszy.
Krok 4:
Pokrój kalmary na pierścienie o szerokości około 1 cm.
Krok 5:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Rozbij jajko do miski, dodaj drobno posiekany czosnek, sól, mielony pieprz i przyprawy – do smaku.
Krok 6:
Dobrze ubij wszystko i dodaj mąkę.
Krok 7:
Ubij ciasto trzepaczką lub widelcem - jak wygodniej. A następnie wlej kwas chlebowy cienkim strumieniem, nie przestając dzierżyć trzepaczki. Pęcherzyki powietrza zawarte w kwasie sprawią, że skórka z ciasta będzie przewiewna i chrupiąca.
Krok 8:
Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i umiarkowanie gęste.
Krok 9:
Wlej olej do patelni lub innego urządzenia, w którym będziesz gotować pierścienie kałamarnicy w cieście. Umieść na kuchence na średnim ogniu. Rozgrzej olej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Zanurz wysuszone pierścienie w cieście.
Krok 10:
Wrzuć je do wrzącego oleju. Najlepiej szczypcami, aby nie poparzyć palców. Smaż je na średnim ogniu, aż będą złote, 2-3 minuty. Wyjmij gotowe pierścienie łyżką cedzakową i połóż na talerzu z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Krok 11:
Natychmiast podawaj pierścienie na stole, aby ciasto było chrupiące. Do pierścieni można podawać różne sosy-pomidor, śmietana lub majonez. smacznego!
zamiast kwasu chlebowego możesz użyć piwa lub mieszanki piwa z kwasem chlebowym.
część ogona można również pokroić, a następnie usmażyć plastry w cieście.
pierścienie nie muszą być smażone na raz, ale w częściach, jest to szczególnie ważne, jeśli ugotujesz nie jedną, ale kilka porcji.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g