skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy chleb pita bez drożdży? Weź dużą głęboką miskę, przesiej do niej całą objętość mąki pszennej. Następnie wlej sól do tego samego pojemnika. Wymieszaj suche składniki. Ma to na celu równomierne rozprowadzenie soli w całej mące. Następnie wlej olej roślinny do mąki. Zagotuj czajnik z wodą. Dodaj 200 ml gorącej wody do pojemnika na mąkę, sól i olej.
Krok 2:
Zagnieść ciasto. Najpierw ugniataj łyżką (ponieważ woda jest gorąca i możesz poparzyć ręce). Gdy woda zostanie już wchłonięta przez mąkę, Kontynuuj zagniatanie ciasta rękami. Po ugniataniu ciasta w misce przenieś je na powierzchnię roboczą i kontynuuj ugniatanie jeszcze przez chwilę (dosłownie 2-3 minuty). Włóż już elastyczne ciasto do plastikowej torby na 20-30 minut, aby odpoczęło i stało się bardziej giętkie po rozwałkowaniu.
Krok 3:
Nasmaruj Ręce, wałek do ciasta i nóż (lub szpatułkę) olejem roślinnym. Po pół godzinie wyjmij ciasto z torby, ugniataj je jeszcze raz (1-2 minuty). Z ciasta rozwałkuj wici, podziel ją nożem lub szpatułką na 8 części (na patelnię o średnicy 26-28 cm). Jeśli patelnia ma mniejszą średnicę, podziel ciasto na większą liczbę kawałków. Przykryj kawałki folią spożywczą lub włóż z powrotem do torby, aby ciasto nie pękło.
Krok 4:
Weź kawałek i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj go cienko. Podczas zwijania mąki nie trzeba dodawać. Cienko rozwałkowane ciasto można już rozłożyć na rozgrzanej patelni. Jeśli chcesz uzyskać piękne, równe pity, połóż talerz na cieście, ostrożnie przesuń nożem wzdłuż jego konturu. Więc zdobądź okrągły, równy chleb pita. Ale to wcale nie jest warunek konieczny, nie ma to wpływu na smak chleba pita. Usmaż przygotowany chleb pita na suchej patelni z obu stron.
Krok 5:
Świeżo upieczony chleb pita na średnim ogniu należy posmarować wodą z obu stron, aby zmiękł. Następnie przykryj folią i połóż ręcznik na wierzchu. Odbywa się to tak, że tortilla oddaje ciepło i staje się bardziej miękka. Powtórz wszystkie kroki, smażąc w ten sposób wszystkie pita. Pita nie może być przechowywana w otwartej formie, szybko wyschną, więc włóż je do plastikowej torby. Podawaj gotowe pita zarówno na ciepło, jak i na zimno.
w rzeczywistości ilość pity może różnić się od ilości podanej w przepisie. Wskazana liczba jest orientacyjna. Z tej samej ilości składników otrzymuję różne ilości pity. I to zależy od tego, jak cienko je rozwałkowałem. Więc może być 6 i 10 rzeczy.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g