kotlety z kurczaka są delikatne

Filet z kurczaka nigdy nie był tak pyszny! Delikatne kotlety z kurczaka to danie, które na zawsze zostanie zapisane na twoim stole, chyba że jeszcze go znasz. Przygotowywane są z filetów z kurczaka, ale jednocześnie są miękkie, delikatne i soczyste. Spędzisz bardzo mało czasu na gotowaniu, ponieważ mięso należy po prostu pokroić bez użycia maszynki do mięsa lub blendera. Absolutnie wszystko nadaje się jako dodatek, a sos śmietanowy będzie również pyszny do kotletów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 20 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 13 % 4 g
153 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filety na małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż pokrojone filety do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i śmietanę. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp mąkę, wymieszaj. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Pozostaw do marynowania na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej. Rozłóż masę łyżką, tworząc kotlety.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy jedna strona się zarumieni, Odwróć placki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po minucie przykryj patelnię pokrywką i zagotuj jeszcze kilka minut.

ten przepis gotuję na pewno od dziesięciu lat. Zawsze pomaga, gdy trzeba szybko i smacznie ugotować coś z fileta z kurczaka. Chociaż możesz użyć dowolnego innego mięsa z kurczaka, przynajmniej z udek. Nalegam na krojenie mięsa, po maszynce do mięsa lub blenderze uzyskasz nieco inną konsystencję mięsa mielonego i więcej zamieszania. Zamiast kwaśnej śmietany można umieścić majonez, a następnie ilość soli należy regulować. Natknąłem się na przepisy, w których do takich kotletów dodano ser śmietankowy, ale to znaczy, jeśli zniknie), a nawet awokado! Ale prosta śmietana nie jest gorsza, uwierz mi! Weź dowolną mąkę. Możesz wziąć skrobię, także dowolną. Możesz marynować mięso tak długo, jak chcesz, od pół godziny do dwóch dni, ale często zaczynam smażyć po dziesięciu minutach. Chociaż, jeśli poczekasz, będzie oczywiście smaczniejszy. Robię kotlety płaskie, takie jak naleśniki, gotują się szybciej. Ale potem i tak doprowadzam do gotowości pod pokrywką. Jestem spokojniejsza. Po usmażeniu istnieje również opcja włożenia kotletów do piekarnika na pięć minut. A ten przepis daje wspaniałe placki rybne, nawet dzieci je jedzą! Myślę, że z mięsem też się uda, konieczne będzie tylko mniejsze cięcie, dłuższe marynowanie i smażenie pod pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy