skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Pokrój filety na małe kostki.
Krok 3:
Złóż pokrojone filety do miski.
Krok 4:
Dodaj jajko i śmietanę. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wsyp mąkę, wymieszaj. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Pozostaw do marynowania na pół godziny.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej. Rozłóż masę łyżką, tworząc kotlety.
Krok 7:
Gdy jedna strona się zarumieni, Odwróć placki.
Krok 8:
Po minucie przykryj patelnię pokrywką i zagotuj jeszcze kilka minut.
ten przepis gotuję na pewno od dziesięciu lat. Zawsze pomaga, gdy trzeba szybko i smacznie ugotować coś z fileta z kurczaka. Chociaż możesz użyć dowolnego innego mięsa z kurczaka, przynajmniej z udek. Nalegam na krojenie mięsa, po maszynce do mięsa lub blenderze uzyskasz nieco inną konsystencję mięsa mielonego i więcej zamieszania. Zamiast kwaśnej śmietany można umieścić majonez, a następnie ilość soli należy regulować. Natknąłem się na przepisy, w których do takich kotletów dodano ser śmietankowy, ale to znaczy, jeśli zniknie), a nawet awokado! Ale prosta śmietana nie jest gorsza, uwierz mi! Weź dowolną mąkę. Możesz wziąć skrobię, także dowolną. Możesz marynować mięso tak długo, jak chcesz, od pół godziny do dwóch dni, ale często zaczynam smażyć po dziesięciu minutach. Chociaż, jeśli poczekasz, będzie oczywiście smaczniejszy. Robię kotlety płaskie, takie jak naleśniki, gotują się szybciej. Ale potem i tak doprowadzam do gotowości pod pokrywką. Jestem spokojniejsza. Po usmażeniu istnieje również opcja włożenia kotletów do piekarnika na pięć minut. A ten przepis daje wspaniałe placki rybne, nawet dzieci je jedzą! Myślę, że z mięsem też się uda, konieczne będzie tylko mniejsze cięcie, dłuższe marynowanie i smażenie pod pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g