skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeżą wątrobę, jasnoróżową, bez widocznych uszkodzeń. Może to być wątroba wieprzowa, wołowa lub wątroba dowolnego ptaka. Używam wątróbki drobiowej. Śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu, można ją zastąpić ciężką śmietaną lub majonezem, sto mniej pożądane. Zamiast koncentratu pomidorowego, w przypadku jego braku, jest całkowicie zastąpiony keczupem.
Krok 2:
Obierz cebulę. Aby cebula była łatwa do obierania, namocz ją przed gotowaniem przez pół godziny w zimnej wodzie - bez trudu ją wyczyścisz. Pokrój cebulę w kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. łyżka oleju roślinnego. Ponieważ będziemy smażyć na oleju, musi być rafinowany, aby nie przypalić się na patelni. Według produktu Zapusty może to być wszystko: od słonecznika po oliwkę. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez około 5-7 minut, aż cebula się zarumieni.
Krok 4:
Zmniejsz ogień, wlej mąkę na patelnię.
Krok 5:
Dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 6:
Śmietanę i wszystko intensywnie wymieszaj, aby nie było grudek. SOS szybko się zagęści, więc warto dodać trochę wody i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany.
Krok 7:
Posolić SOS. Możesz go pieprzyć lub dodać więcej przypraw. Ale według klasycznej receptury w naczyniu nie ma przypraw.
Krok 8:
Wymieszaj sos i zdejmij z ognia.
Krok 9:
Bardzo dobrze umyj wątrobę, Usuń filmy i drogi żółciowe, jeśli takie istnieją. Aby zmniejszyć gorycz, możesz namoczyć wątrobę w mleku przed gotowaniem przez 1-2 godziny. Pokrój wątrobę na małe kawałki.
Krok 10:
Na innej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj wątrobę i smaż na średnim ogniu, obracając kawałki, aż wątroba się ugotuje. Normalny czas gotowania wątroby wynosi około 10-15 minut, ale nie wysuszaj jej.
Krok 11:
Dodaj wcześniej przygotowany sos do gotowej wątroby.
Krok 12:
Wrzuć wątrobę z sosem i podawaj. Kawałki są delikatne i soczyste w pikantnym sosie. Takie danie można podawać bez przystawki.
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g