wątroba według stroganowskiego

klasyczny przepis na wątróbkę Stroganowską! Wątróbka Stroganowska to popularne danie kuchni rosyjskiej. W rzeczywistości nie ma nic skomplikowanego w jego przygotowaniu. Każdy kawałek okazuje się najdelikatniejszym, nasączonym sosem śmietanowym. Bardzo smaczne i proste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 17 % 5 g
158 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeżą wątrobę, jasnoróżową, bez widocznych uszkodzeń. Może to być wątroba wieprzowa, wołowa lub wątroba dowolnego ptaka. Używam wątróbki drobiowej. Śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu, można ją zastąpić ciężką śmietaną lub majonezem, sto mniej pożądane. Zamiast koncentratu pomidorowego, w przypadku jego braku, jest całkowicie zastąpiony keczupem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Aby cebula była łatwa do obierania, namocz ją przed gotowaniem przez pół godziny w zimnej wodzie - bez trudu ją wyczyścisz. Pokrój cebulę w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. łyżka oleju roślinnego. Ponieważ będziemy smażyć na oleju, musi być rafinowany, aby nie przypalić się na patelni. Według produktu Zapusty może to być wszystko: od słonecznika po oliwkę. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez około 5-7 minut, aż cebula się zarumieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmniejsz ogień, wlej mąkę na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj koncentrat pomidorowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Śmietanę i wszystko intensywnie wymieszaj, aby nie było grudek. SOS szybko się zagęści, więc warto dodać trochę wody i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posolić SOS. Możesz go pieprzyć lub dodać więcej przypraw. Ale według klasycznej receptury w naczyniu nie ma przypraw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj sos i zdejmij z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bardzo dobrze umyj wątrobę, Usuń filmy i drogi żółciowe, jeśli takie istnieją. Aby zmniejszyć gorycz, możesz namoczyć wątrobę w mleku przed gotowaniem przez 1-2 godziny. Pokrój wątrobę na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na innej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj wątrobę i smaż na średnim ogniu, obracając kawałki, aż wątroba się ugotuje. Normalny czas gotowania wątroby wynosi około 10-15 minut, ale nie wysuszaj jej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj wcześniej przygotowany sos do gotowej wątroby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wrzuć wątrobę z sosem i podawaj. Kawałki są delikatne i soczyste w pikantnym sosie. Takie danie można podawać bez przystawki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy