skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki na wodzie? Przygotuj niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Duże jajka są odpowiednie. Na godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij je z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową. Weź dżem, który najbardziej Ci się podoba.
Krok 2:
Zacznij przygotowywać ciasto. Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie ubijać jajka i mieszać płynne składniki. Ubij je cukrem i solą. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania. Wlej wodę o temperaturze pokojowej i ponownie ubij, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i wymieszaj.
Krok 3:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej do niego połowę mąki. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia i nasycić ciasto tlenem i było przewiewne. Zrób wgłębienie na środku mąki i wlej tam płynny składnik ciasta. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane.
Krok 4:
Zaczynając od środka miski, ugniataj ciasto łyżką w jednym kierunku, zbierając trochę mąki z brzegów. Po zakończeniu mąki w misce dodaj resztę małymi porcjami, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami.
Krok 5:
Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być lekko elastyczny, ale delikatny i lekko przylegać do dłoni. Nie rób ciasta zbyt stromego, aby nie było gumowate. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą, aby zapobiec wysychaniu i pękaniu. Pozostaw go do zaparzenia, aby gluten dobrze się rozprowadzał i był łatwiejszy w obsłudze.
Krok 6:
Każde nadzienie do takich ciast będzie odpowiednie. Tylko, że nie powinien być zbyt płynny, aby nie wyciekł podczas smażenia. Wziąłem gęsty dżem morelowy.
Krok 7:
Podziel ciasto na 10 kawałków, zwiń je w kulki. Połóż na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj paszteciki. Zrób paszteciki, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Pamiętaj jednak, że jeśli ciasto ma dużo mąki, spali się podczas smażenia. Ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości 0,3 - 0,5 cm. Umieść ilość nadzienia według własnych upodobań.
Krok 8:
Przykryj nadzienie drugą połową ciasta i delikatnie uszczypnij ciasto na całej krawędzi.
Krok 9:
Bez względu na to, jaką patelnię do smażenia pasztecików weźmiesz, wlej tyle oleju, aby paszteciki zatopiły się w nim do połowy. Rozgrzej olej na średnim ogniu, aby się nie poparzyć. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, możesz dodać do niego szczyptę soli, wchłonie wilgoć, jeśli taka istnieje. Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Przenieś gotowe paszteciki na talerz pokryty ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.
z podanej liczby produktów uzyskuje się dziesięć pasztecików.
ciasto na wodzie bez drożdży i sody jest cięższe i mniej puszyste. Dlatego lepiej jest jeść takie ciasta na gorąco natychmiast po ugotowaniu.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g