pieczarki nadziewane kurczakiem i serem w piekarniku

szybka i pyszna gorąca przekąska na świąteczny stół! Połączenie kurczaka, grzybów i sera jest używane w wielu potrawach - od julienne po sos do makaronu. Nadziewane czapki pieczarek nie tylko wyglądają spektakularnie, ale także dobrze smakują. Przygotowanie ich nie będzie trudne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
140 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć duże pieczarki, im większe, tym lepiej, aby zmieściło się w nich wystarczająco dużo nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Delikatnie umyj grzyby pod bieżącą wodą. Nie zanurzaj ich całkowicie w wodzie, są jak gąbka, wchłoną płyn i staną się wodniste. Lepiej zmyć brud gąbką. Następnie użyj noża, aby oddzielić nogi od grzybów, uważając, aby nie złamać czapki. Łatwo jest przyciąć w kółko i odłamać nogę ręką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój nogi grzybów w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój również w małe kostki, im mniejsze, tym lepiej, zwłaszcza jeśli Twoje pieczarki nie są duże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią trochę oleju. Ułóż filety z kurczaka. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut. Ciągle mieszaj mięso, aby sok zamknął się w środku, aby było bardziej miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj grzyby do kurczaka. Mieszaj, smaż przez kolejne 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś nadzienie z patelni do innego naczynia i lekko ostudź. Dodaj połowę startego sera i zioła. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź Ognioodporne naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem roślinnym. Ułóż czapki pieczarek. Rozłóż nadzienie za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp każdy grzyb pozostałym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz grzyby przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 190°C.

podawaj przekąskę na gorąco. Podczas serwowania posyp grzyby ziołami.
pieczarki okazały się bardzo smaczne! Wziąłem duże grzyby, wygodnie było je nadziewać. Ale połowa nadzienia pozostała. Zrobiłam z niego sos do makaronu.
zamiast śmietany do nadzienia można dodać ciężką śmietanę. Możesz także umieścić dowolne przyprawy i przyprawy. W niektórych przepisach do nadzienia dodaje się również cebulę i czosnek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy