placki bez drożdży i jajek są puszyste

najsmaczniejsze i najdelikatniejsze, na kefirze z sodą, w pośpiechu! Bujne naleśniki bez drożdży i jajek są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Ciasto jest przewiewne, a gotowe wypieki są niezwykle smaczne i miękkie. Możesz podawać z dowolnym słodkim sosem, kwaśną śmietaną, owocami, jagodami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 43 % 19 g
węglowodany 48 % 21 g
267 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne naleśniki na kefirze, jeśli w domu nie ma drożdży i jajek. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir - im grubszy, tym smaczniejsze będą naleśniki. Oprócz cukru możesz dodać szczyptę waniliny lub cukru waniliowego. Ale wskazane jest, aby nie dodawać więcej cukru, w przeciwnym razie naleśniki spalą się na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej do rondla i lekko podgrzej, aby oddzielić serwatkę. Jak zobaczyć, czy surowica się oddzieliła, czy nie? Podczas mieszania na łyżce widoczne będą małe białe płatki. Gdy tylko się pojawią, możesz usunąć kefir z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepły kefir do miski. Ze względu na fakt, że po dodaniu sody masa zwiększa objętość 2-3 razy, naczynia należy wybrać z uwzględnieniem tego punktu. Dodaj sól i cukier i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sodę do kefiru i wymieszaj. Kefir zacznie się mocno pienić, pojawią się pęcherzyki powietrza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast wlej mąkę przesianą przez sito w częściach, za każdym razem mieszając ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto należy szybko zagnieść, aż skończy się reakcja sody z kefirem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Konsystencja gotowego ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Dlatego skup się przede wszystkim na konsystencji ciasta i, jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki. Lub odwrotnie, mąka może potrzebować mniej niż w przepisie. Zależy to od wilgotności kefiru i jakości samej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Łyżką rozłóż ciasto, formując placki i pozostawiając trochę miejsca między nimi. Smaż placki z obu stron na małym ogniu, aż będą złote. Gdy będą gotowe, nabiorą blasku i lekkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe naleśniki na talerz i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy