Rolada z indyka w piekarniku

Szybki, prosty, zdrowy, łatwy, pyszny! Roladę z indyka w piekarniku można nazwać daniem dietetycznym, ponieważ filet drobiowy zawiera mało tłuszczu i dużo białka. Rolada jest przygotowywana z nadzieniem, które sprawia, że jest delikatna i soczysta. Możesz zmienić jego wypełnienie, aby za każdym razem urozmaicić smak.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 10 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 7 % 1 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec roladę z indyka w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do tego przepisu wystarczy filet z dowolnej części ptaka, mam steki z fileta z piersi. Wybierz też dowolne grzyby-pieczarki, leśne, mam boczniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść grzyby z brudu mokrą gąbką. Nie moczyć ich mocno, aby grzyby nie wchłaniały dużo wilgoci, mogą stać się wodniste i nie smaczne. Pokrój grzyby na cienkie talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Włóż cebulę i smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Cebula powinna stać się przezroczysta. Mieszaj od czasu do czasu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść grzyby na patelni. Nie bój się, że jest ich za dużo. Podczas obróbki cieplnej grzyby znacznie tracą swoją objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż grzyby przez 5 minut, mieszając. Następnie dodaj do nich sól i pieprz. Ponownie wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj filety i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij każdy kawałek, wykonując cięcie nie do końca i rozwiń w warstwę. Ubij mięso młotkiem. Możesz przykryć kawałek folią spożywczą, aby spray nie latał. Posolić filety z obu stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj kawałek kwaśną śmietaną z jednej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż pieczarki smażone z cebulą na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie zwiń filety w rolkę, uważając, aby nadzienie nie wypadło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń rolkę w kawałek folii, wykonując głębokie obroty po bokach, aby sok nie wylał się podczas pieczenia. Wziąłem dużą folię, aby zrobić kilka obrotów, więc jest bardziej niezawodny. Podobnie zrobiłem inne kawałki fileta. Powstałe bułki zostały umieszczone w ogniotrwałej formie. Jeśli masz bułkę z jednego dużego kawałka, połóż ją na blasze do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Gotowe bułki niech trochę ostygną. Wygodniej jest je ciąć nie na gorąco, mogą się rozpaść. Smacznego!

bułki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso jest miękkie, grzybowy smak doskonale komponuje się z indykiem.
możesz rozwinąć folię na samym końcu gotowania i zrumienić bułki. Możesz upiec je całkowicie bez folii, dodając do formy wodę, bulion lub sos. Ale potem mocno zawiąż rolki nitką, aby się nie rozpadły.
nie można zrobić wielu małych rolek, ale jedną dużą rolkę. Aby to zrobić, kawałki fileta należy ułożyć w warstwie z zakładką i zawinąć je wszystkie za jednym razem.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy