skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do gotowania jajek z bekonem. Jajka świeże, bekon surowy (Amatorski), można zastąpić wędzonym serem lub mostkiem. Sól i pieprz do smaku. Do smażenia nie jest wymagany olej. Przygotuj naczynia odpowiednie do smażenia.
Krok 2:
Podgrzej patelnię. Masło nie jest tutaj używane, ponieważ sam boczek jest dość tłusty. Na rozgrzanej patelni ułożyć surowe kawałki boczku. Po 20-30 sekundach można go odwrócić. Aby boczek był & quot; później & quot; ciepło zrobić mocne, dla mniej wyraźnej Skórki, smażyć boczek na średnim ogniu.
Krok 3:
Odepchnij boczek na krawędzie patelni i delikatnie rozbij jajko na każdym kawałku, nie uszkadzając integralności żółtka. Dodaj sól, pieprz do smaku. Tutaj możesz bawić się smakami, dodając inny pieprz lub pyszną sól.
Krok 4:
Jajka z boczkiem należy smażyć, aż białko zetnie się w jajach. Gotowe śniadanie z jajkiem z boczkiem podawaj natychmiast, na gorąco. Dopełnieniem takiego śniadania jest świeży chleb i filiżanka świeżo przygotowanej herbaty lub kawy.
mam ciekawą historię powstania popularnego śniadania z jajecznicą i boczkiem:
" wszystko zaczęło się od Zygmunta Freuda, a dokładniej od jego siostrzeńca – Edwarda Bernaysa. Bernays jest uważany za ojca public relations.
w latach dwudziestych Edward Bernays zapytał lekarza, który pracował w jego agencji, jakie powinno być śniadanie, czy to obfite, czy lekkie? A on odpowiedział: "Myślę, że obfite śniadanie byłoby zdrowsze". Następnie Bernays poprosił o znalezienie kolejnych 4500 lekarzy, którzy również by to potwierdzili. Następnie Bernays przekręcił gazety, aby opublikowały, że wszyscy ci lekarze mówią o korzyściach płynących z obfitego śniadania. Ale zrobił to nie dlatego, że dbał o zdrowie ludzi, ale dlatego, że firma Beech-Nut, duży dostawca bekonu, zapłaciła mu za to. Sprzedaż bekonu wzrosła wielokrotnie, a Bernays nadal ma list od Barkleta Arkela, prezesa firmy Beech-Nut, w którym mu o tym poinformował."
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g