jajka z boczkiem

Łatwe, obfite, pyszne śniadanie w pośpiechu. Jajka z bekonem są powszechnym śniadaniem w innych krajach (takich jak Europa lub Ameryka). Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste i szybkie, co pozwala również zaspokoić głód i dać siłę na cały dzień. Produkty do przygotowania takiego śniadania są już dostępne. Możesz więc włączyć jajecznicę z bekonem do swojej diety, aby urozmaicić poranne menu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do gotowania jajek z bekonem. Jajka świeże, bekon surowy (Amatorski), można zastąpić wędzonym serem lub mostkiem. Sól i pieprz do smaku. Do smażenia nie jest wymagany olej. Przygotuj naczynia odpowiednie do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię. Masło nie jest tutaj używane, ponieważ sam boczek jest dość tłusty. Na rozgrzanej patelni ułożyć surowe kawałki boczku. Po 20-30 sekundach można go odwrócić. Aby boczek był & quot; później & quot; ciepło zrobić mocne, dla mniej wyraźnej Skórki, smażyć boczek na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odepchnij boczek na krawędzie patelni i delikatnie rozbij jajko na każdym kawałku, nie uszkadzając integralności żółtka. Dodaj sól, pieprz do smaku. Tutaj możesz bawić się smakami, dodając inny pieprz lub pyszną sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka z boczkiem należy smażyć, aż białko zetnie się w jajach. Gotowe śniadanie z jajkiem z boczkiem podawaj natychmiast, na gorąco. Dopełnieniem takiego śniadania jest świeży chleb i filiżanka świeżo przygotowanej herbaty lub kawy.

mam ciekawą historię powstania popularnego śniadania z jajecznicą i boczkiem:
" wszystko zaczęło się od Zygmunta Freuda, a dokładniej od jego siostrzeńca – Edwarda Bernaysa. Bernays jest uważany za ojca public relations.

w latach dwudziestych Edward Bernays zapytał lekarza, który pracował w jego agencji, jakie powinno być śniadanie, czy to obfite, czy lekkie? A on odpowiedział: "Myślę, że obfite śniadanie byłoby zdrowsze". Następnie Bernays poprosił o znalezienie kolejnych 4500 lekarzy, którzy również by to potwierdzili. Następnie Bernays przekręcił gazety, aby opublikowały, że wszyscy ci lekarze mówią o korzyściach płynących z obfitego śniadania. Ale zrobił to nie dlatego, że dbał o zdrowie ludzi, ale dlatego, że firma Beech-Nut, duży dostawca bekonu, zapłaciła mu za to. Sprzedaż bekonu wzrosła wielokrotnie, a Bernays nadal ma list od Barkleta Arkela, prezesa firmy Beech-Nut, w którym mu o tym poinformował."

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy