skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć tortille na kwaśnej śmietanie na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki z listy. Lepiej jest używać kwaśnej śmietany niezbyt wodnistej, o zawartości tłuszczu 20-25%. Użyj mąki najwyższej jakości. Weź duże wybrane jajko. Najpierw rozpuść masło i ostudź.
Krok 2:
W misce połącz śmietanę, jajko, stopione masło, cukier i sól. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie i cukier się rozpuści.
Krok 3:
Przesiej mąkę z sodą i wlej Części do ciasta. Zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto. Najpierw możesz ugniatać trzepaczką, a następnie rękami. Ciasto jest bardzo delikatne, giętkie.
Krok 4:
W zależności od wielkości jajka, wilgotności i zawartości tłuszczu w śmietanie mąka może potrzebować mniej lub więcej. Ale lepiej nie zatykać ciasta dodatkową mąką-zniknie przewiewność gotowych produktów. Zagniataj ciasto, aż zacznie pozostawać w tyle za ścianami miski. W ogóle nie potrzebowałem dodatkowej mąki. Lepiej niech ciasto pozostanie lekko lepkie, a następnie podczas zwijania można to poprawić.
Krok 5:
Zbierz ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
Krok 6:
Podziel ciasto na 10-12 identycznych kawałków. Skończyło się na 930 g ciasta, więc podzieliłem je na 10 kawałków po 93 g każdy. Upiekłam na patelni o średnicy dna 20 cm, jeśli masz patelnię o mniejszej średnicy, kawałki powinny być mniejsze, a ich liczba jest odpowiednio większa.
Krok 7:
Rozwałkuj każdy kawałek na posypanym mąką stole w cienką okrągłą tortillę o średnicy nie większej niż średnica dna patelni.
Krok 8:
Smaż tortille na rozgrzanej patelni (mój tryb to 7 z 9) na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Smażą się bardzo szybko, dosłownie 30-40 sekund z każdej strony. Nawet szybciej niż naleśniki. W tym procesie zwiększają objętość, zyskują lekkość.
Krok 9:
Można smażyć na suchej patelni bez oleju, ale takie ciasta praktycznie nie rosną, nie ma pęcherzyków powietrza, są gęstsze. Wypróbuj obie opcje, aby wybrać, która najbardziej Ci się podoba. Podobało mi się z masłem. Ułóż gotowe ciasta jeden na drugim i podawaj. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
możesz zastąpić jedną czwartą masy mąki pszennej mąką kukurydzianą lub pełnoziarnistą, okaże się również pyszna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g