tortille z kwaśną śmietaną na patelni

najsmaczniejsze, z prostych produktów, szybko, na każdy dzień! Ciasta na kwaśnej śmietanie na patelni są przygotowywane w dwóch rachunkach. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z ciastem. Możesz podawać je do herbaty, kawy, jako niezależne danie. Jeśli masz dość naleśników i naleśników, jest to świetna alternatywa!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 40 g
299 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć tortille na kwaśnej śmietanie na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki z listy. Lepiej jest używać kwaśnej śmietany niezbyt wodnistej, o zawartości tłuszczu 20-25%. Użyj mąki najwyższej jakości. Weź duże wybrane jajko. Najpierw rozpuść masło i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz śmietanę, jajko, stopione masło, cukier i sól. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie i cukier się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę z sodą i wlej Części do ciasta. Zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto. Najpierw możesz ugniatać trzepaczką, a następnie rękami. Ciasto jest bardzo delikatne, giętkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W zależności od wielkości jajka, wilgotności i zawartości tłuszczu w śmietanie mąka może potrzebować mniej lub więcej. Ale lepiej nie zatykać ciasta dodatkową mąką-zniknie przewiewność gotowych produktów. Zagniataj ciasto, aż zacznie pozostawać w tyle za ścianami miski. W ogóle nie potrzebowałem dodatkowej mąki. Lepiej niech ciasto pozostanie lekko lepkie, a następnie podczas zwijania można to poprawić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbierz ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 10-12 identycznych kawałków. Skończyło się na 930 g ciasta, więc podzieliłem je na 10 kawałków po 93 g każdy. Upiekłam na patelni o średnicy dna 20 cm, jeśli masz patelnię o mniejszej średnicy, kawałki powinny być mniejsze, a ich liczba jest odpowiednio większa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdy kawałek na posypanym mąką stole w cienką okrągłą tortillę o średnicy nie większej niż średnica dna patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż tortille na rozgrzanej patelni (mój tryb to 7 z 9) na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Smażą się bardzo szybko, dosłownie 30-40 sekund z każdej strony. Nawet szybciej niż naleśniki. W tym procesie zwiększają objętość, zyskują lekkość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Można smażyć na suchej patelni bez oleju, ale takie ciasta praktycznie nie rosną, nie ma pęcherzyków powietrza, są gęstsze. Wypróbuj obie opcje, aby wybrać, która najbardziej Ci się podoba. Podobało mi się z masłem. Ułóż gotowe ciasta jeden na drugim i podawaj. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

możesz zastąpić jedną czwartą masy mąki pszennej mąką kukurydzianą lub pełnoziarnistą, okaże się również pyszna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy