skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć szaszłyki z kurczaka na grillu? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź schłodzone serca — mają więcej składników odżywczych niż mrożony produkt. Olej roślinny może być dowolny-ze słonecznika, kukurydzy, oliwek, rzepaku, ale powinien to być rafinowany olej, aby serca nie paliły się podczas gotowania.
Krok 2:
Umyj serca kurczaka, a następnie dobrze je osusz. W razie potrzeby serca z kurczaka można zastąpić sercami z indyka lub innego ptaka.
Krok 3:
Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Teraz jest wiele tanich analogów naturalnego sosu sojowego, ale nie goń za ceną. Wybierz sos sojowy tylko naturalnej fermentacji, o minimalnym składzie bez zbędnych dodatków. A ponieważ użyjemy go do marynowania serc, będzie świetnie, jeśli weźmiesz sos sojowy przeznaczony specjalnie do marynaty. Wlej sos sojowy do serc.
Krok 4:
Dodaj olej roślinny. Bardzo lubię olej sezamowy do stosowania w marynatach.
Krok 5:
Dodaj posiekany czosnek. Przeszedłem goździk przez prasę, ale możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać nożem. Dopuszcza się zastąpienie świeżego czosnku czosnkiem w proszku. Również na tym etapie możesz dodać do serc swoje ulubione zioła lub przyprawy: chmiel-suneli, mielona papryka, zioła prowansalskie, tymianek lub rozmaryn — wybierz według własnego gustu! Pozostaw serca do marynowania przez co najmniej 30 minut.
Krok 6:
Ponieważ serca z kurczaka są dość małym produktem, ugotujemy go na drewnianych szaszłykach. Aby nie przypaliły się na grillu, moczyć szaszłyki w wodzie minmmum przez 30 minut. Optymalnie, jeśli leżą w wodzie przez około 2 godziny.
Krok 7:
Nawlecz marynowane serca na drewniane szaszłyki.
Krok 8:
Rozpal drewno z wyprzedzeniem. Drewno brzozowe jest zalecane do gotowania na węglu drzewnym. Poczekaj, aż się wypalą i utworzą węgle. Możesz również użyć gotowych węgli fabrycznych — po prostu je rozgrzej.
Krok 9:
Drewniane szaszłyki są dość krótkie iw tradycyjnej formie nie można ich umieścić na grillu. Dlatego umieść ruszt grillowy na grillu i już na nim połóż szaszłyki z sercami. Gotuj szaszłyki, obracając je wystarczająco często, aby Serca się nie przypaliły, ale równomiernie ugotowały. Całkowity czas gotowania wynosi około 15-20 minut.
Krok 10:
Podawaj szaszłyki z serca ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g