szaszłyki z kurczaka na grillu

proste, ze zwykłych produktów, niedrogie! Szaszłyki z serca kurczaka na grillu nie są zwykłym, ale bardzo smacznym daniem. Dzięki marynacie serca są pachnące i soczyste. Te szaszłyki doskonale urozmaicają twój zwykły stół w naturze.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 14 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 20 % 7 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć szaszłyki z kurczaka na grillu? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź schłodzone serca — mają więcej składników odżywczych niż mrożony produkt. Olej roślinny może być dowolny-ze słonecznika, kukurydzy, oliwek, rzepaku, ale powinien to być rafinowany olej, aby serca nie paliły się podczas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj serca kurczaka, a następnie dobrze je osusz. W razie potrzeby serca z kurczaka można zastąpić sercami z indyka lub innego ptaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Teraz jest wiele tanich analogów naturalnego sosu sojowego, ale nie goń za ceną. Wybierz sos sojowy tylko naturalnej fermentacji, o minimalnym składzie bez zbędnych dodatków. A ponieważ użyjemy go do marynowania serc, będzie świetnie, jeśli weźmiesz sos sojowy przeznaczony specjalnie do marynaty. Wlej sos sojowy do serc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny. Bardzo lubię olej sezamowy do stosowania w marynatach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany czosnek. Przeszedłem goździk przez prasę, ale możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać nożem. Dopuszcza się zastąpienie świeżego czosnku czosnkiem w proszku. Również na tym etapie możesz dodać do serc swoje ulubione zioła lub przyprawy: chmiel-suneli, mielona papryka, zioła prowansalskie, tymianek lub rozmaryn — wybierz według własnego gustu! Pozostaw serca do marynowania przez co najmniej 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ serca z kurczaka są dość małym produktem, ugotujemy go na drewnianych szaszłykach. Aby nie przypaliły się na grillu, moczyć szaszłyki w wodzie minmmum przez 30 minut. Optymalnie, jeśli leżą w wodzie przez około 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nawlecz marynowane serca na drewniane szaszłyki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpal drewno z wyprzedzeniem. Drewno brzozowe jest zalecane do gotowania na węglu drzewnym. Poczekaj, aż się wypalą i utworzą węgle. Możesz również użyć gotowych węgli fabrycznych — po prostu je rozgrzej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drewniane szaszłyki są dość krótkie iw tradycyjnej formie nie można ich umieścić na grillu. Dlatego umieść ruszt grillowy na grillu i już na nim połóż szaszłyki z sercami. Gotuj szaszłyki, obracając je wystarczająco często, aby Serca się nie przypaliły, ale równomiernie ugotowały. Całkowity czas gotowania wynosi około 15-20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj szaszłyki z serca ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy