indyk na patelni jest soczysty i miękki

soczyste, smaczne i zdrowe mięso z indyka, proste i szybkie. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i włączenie go do codziennej diety jest bardzo dobrym pomysłem. Mięso jest przygotowywane zgodnie z tym przepisem szybko, do gotowania nadaje się nie tylko udo, ale także pierś, podudzie z indyka.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 12 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To bardzo prosty przepis z minimum składników. Do gotowania używam filetów z uda z indyka, ale ten sam przepis można przygotować zarówno podudzie, jak i filety z piersi indyka. Używam świeżego mięsa, jeśli jest zamrożone, należy je najpierw rozmrozić, pozostawiając w temperaturze pokojowej. Cebula średniej wielkości. Przyprawami są sól i pieprz, ale możesz dodać liść laurowy, ziele angielskie lub ulubione przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso z indyka pod zimną bieżącą wodą, osusz. Pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej do niej olej roślinny, włóż posiekane mięso. Smaż mięso ze wszystkich stron, aż zmieni kolor na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Połóż posiekaną cebulę na smażonym mięsie. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj. Smaż mięso na średnim ogniu przez 15-20 minut, bez przykrycia i ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 15 minutach mięso będzie gotowe: będzie miękkie, cebula nie straci swojego kształtu i odda wszystkie soki mięsu. Jeśli chcesz, aby mięso rozpadło się na włókna (ale cebula stanie się sosem), przykryj patelnię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut, nie zapominając o mieszaniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotowe mięso na gorąco. Wiele opcji nadaje się do dekoracji: ryż, tłuczone ziemniaki, makaron, warzywa.

dzięki dostępności mięsa z indyka do tej pory stała się częstym gościem na naszym stole, i to nie tylko w święta. Pyszne zdrowe mięso jest doskonałym rozwiązaniem do eksperymentów kulinarnych. Można go smażyć, dusić, piec, dodawać do mięsa mielonego. Ponadto mięso z indyka jest uważane za dietetyczne i może być spożywane przez osoby z ograniczeniami żywieniowymi, a także małe dzieci.

w codziennym menu często robię coś dla mojej rodziny na lunch i kolację. Na przykład regularnie robię posiekane kotlety z filetów z piersi indyka. Pieczę udo i podudzie z różnymi marynatami. A z mięsa indyka uzyskuje się wspaniałe galaretki dietetyczne.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy