skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To bardzo prosty przepis z minimum składników. Do gotowania używam filetów z uda z indyka, ale ten sam przepis można przygotować zarówno podudzie, jak i filety z piersi indyka. Używam świeżego mięsa, jeśli jest zamrożone, należy je najpierw rozmrozić, pozostawiając w temperaturze pokojowej. Cebula średniej wielkości. Przyprawami są sól i pieprz, ale możesz dodać liść laurowy, ziele angielskie lub ulubione przyprawy.
Krok 2:
Opłucz mięso z indyka pod zimną bieżącą wodą, osusz. Pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej do niej olej roślinny, włóż posiekane mięso. Smaż mięso ze wszystkich stron, aż zmieni kolor na dużym ogniu.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Połóż posiekaną cebulę na smażonym mięsie. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj. Smaż mięso na średnim ogniu przez 15-20 minut, bez przykrycia i ciągle mieszając.
Krok 5:
Po 15 minutach mięso będzie gotowe: będzie miękkie, cebula nie straci swojego kształtu i odda wszystkie soki mięsu. Jeśli chcesz, aby mięso rozpadło się na włókna (ale cebula stanie się sosem), przykryj patelnię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Krok 6:
Podawaj gotowe mięso na gorąco. Wiele opcji nadaje się do dekoracji: ryż, tłuczone ziemniaki, makaron, warzywa.
dzięki dostępności mięsa z indyka do tej pory stała się częstym gościem na naszym stole, i to nie tylko w święta. Pyszne zdrowe mięso jest doskonałym rozwiązaniem do eksperymentów kulinarnych. Można go smażyć, dusić, piec, dodawać do mięsa mielonego. Ponadto mięso z indyka jest uważane za dietetyczne i może być spożywane przez osoby z ograniczeniami żywieniowymi, a także małe dzieci.
w codziennym menu często robię coś dla mojej rodziny na lunch i kolację. Na przykład regularnie robię posiekane kotlety z filetów z piersi indyka. Pieczę udo i podudzie z różnymi marynatami. A z mięsa indyka uzyskuje się wspaniałe galaretki dietetyczne.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g