skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować Imam bayalda? Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Weź silne bakłażany, bez wad, tej samej wielkości. Wygląd i jakość całego dania zależy od wyglądu bakłażana.
Krok 2:
Umyj bakłażany, tu i ówdzie pokrój skórkę wzdłuż cienkich pasków. W każdym bakłażanie wykonaj głębokie cięcie wzdłużne, uważając, aby nie uszkodzić ścian warzywa. Sól bakłażana wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw na 30 minut.
Krok 3:
Przygotuj produkty do nadzienia. Umyj pomidory. Obierz cebulę i umyj. Wysuszyć warzywa. Umyj również warzywa, strząśnij, wysusz.
Krok 4:
Pokrój cebulę w paski. Pokrój pomidory w kostkę, odcedź sok, pozostawiając tylko miąższ. Jeśli chcesz, możesz usunąć nasiona z pomidorów. A także odetnij od nich skórę, trzymając ją przez kilka minut w gorącej wodzie.
Krok 5:
Posiekaj czosnek, pietruszkę i miętę nożem.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim bakłażany ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 7:
Oddzielnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż cebulę i cukier i smaż, aż cebula będzie miała karmelowy kolor.
Krok 8:
Dodaj pomidory, czosnek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i sól do cebuli. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Jeśli pozostanie bardzo dużo płynu, spuść go.
Krok 9:
Dodaj posiekane warzywa do opiekania. Wymieszaj wszystko i zdejmij z ognia.
Krok 10:
Rozsuń krawędzie bakłażana w miejscu cięcia, aby uzyskać wgłębienie.
Krok 11:
Napełnij bakłażany nadzieniem. Przenieś je ostrożnie do przygotowanego naczynia do pieczenia. Wlej trochę wody na dno formy i podgrzewaj w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Danie jest gotowe! Imam bayalda jest podawany na ciepło lub na ciepło.
kilka lat temu robiłam bakłażany w stylu Rodos. Imam bayaldy jest nieco podobny do greckiego przepisu, ale są znacznie grubsze, ponieważ są smażone w dużej ilości oleju roślinnego. Inna opcja przygotowania Imam bayalda: pokrój bakłażany w plasterki, usmaż na oleju, rozłóż na blasze do pieczenia, posyp nadzieniem i upiecz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal / 100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal / 100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g