Imam bayaldy po turecku z bakłażana

Tureckie narodowe danie z bakłażana! Imam bayaldy nadaje się do serwowania na obiad, lunch, a nawet śniadanie. Jest dobry jako niezależne danie i jako dodatek do mięsa. Przy zewnętrznym pięknie przygotowanie go wcale nie jest trudne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 38 % 9 g
162 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować Imam bayalda? Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Weź silne bakłażany, bez wad, tej samej wielkości. Wygląd i jakość całego dania zależy od wyglądu bakłażana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, tu i ówdzie pokrój skórkę wzdłuż cienkich pasków. W każdym bakłażanie wykonaj głębokie cięcie wzdłużne, uważając, aby nie uszkodzić ścian warzywa. Sól bakłażana wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Umyj pomidory. Obierz cebulę i umyj. Wysuszyć warzywa. Umyj również warzywa, strząśnij, wysusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w paski. Pokrój pomidory w kostkę, odcedź sok, pozostawiając tylko miąższ. Jeśli chcesz, możesz usunąć nasiona z pomidorów. A także odetnij od nich skórę, trzymając ją przez kilka minut w gorącej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czosnek, pietruszkę i miętę nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim bakłażany ze wszystkich stron na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oddzielnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż cebulę i cukier i smaż, aż cebula będzie miała karmelowy kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidory, czosnek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i sól do cebuli. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Jeśli pozostanie bardzo dużo płynu, spuść go.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekane warzywa do opiekania. Wymieszaj wszystko i zdejmij z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozsuń krawędzie bakłażana w miejscu cięcia, aby uzyskać wgłębienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij bakłażany nadzieniem. Przenieś je ostrożnie do przygotowanego naczynia do pieczenia. Wlej trochę wody na dno formy i podgrzewaj w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Danie jest gotowe! Imam bayalda jest podawany na ciepło lub na ciepło.

kilka lat temu robiłam bakłażany w stylu Rodos. Imam bayaldy jest nieco podobny do greckiego przepisu, ale są znacznie grubsze, ponieważ są smażone w dużej ilości oleju roślinnego. Inna opcja przygotowania Imam bayalda: pokrój bakłażany w plasterki, usmaż na oleju, rozłóż na blasze do pieczenia, posyp nadzieniem i upiecz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal / 100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy