szpinak z jajkiem na patelni

łatwe, zdrowe, sycące śniadanie na twoim stole! Szpinak z jajkiem na patelni to niezrównanie smaczne jajecznica, która doda energii na cały dzień. Przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 13 % 2 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szpinak z jajkiem na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Liczba jaj jest pobierana warunkowo, można ich użyć mniej więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, ćwiartki lub jeszcze mniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka dokładnie umyj, Wrzuć szpinak do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój duże liście na małe fragmenty i pozostaw małe w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej bezwonny olej roślinny. Wyślij cebulę do smażenia. Gotuj, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj szpinak do cebuli, wszystko wymieszaj. Zmniejsz płomień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa do miękkości. Młode liście wystarczą dosłownie na minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól szpinakowa do smaku, w razie potrzeby dodaj ulubione suche przyprawy. Użyłam szczypty mielonej gałki muszkatołowej i mieszanki ziół prowansalskich.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób kilka wgłębień w szpinaku, jak na zdjęciu. Ilość & quot; dołów & quot; zależy od tego, ile jaj używasz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wbij jedno jajko do każdego otworu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj i pozostaw patelnię na kuchence, aż jajka będą gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp gotową jajecznicę mieloną papryką do smaku. Można podawać!

w przepisie użyłam listków młodego szpinaku.

jeśli masz bardziej dojrzałe arkusze, należy je przed wysłaniem na patelnię, zalać wrzącą wodą i pozostawić w ten sposób dosłownie na minutę, a następnie wrzucić do durszlaka.
lub nie wlewaj wrzącej wody, ale gotuj na wolnym ogniu (w kroku numer 5) nieco dłużej, aż szpinak będzie miękki i ugotowany. 

smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy