skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szpinak z jajkiem na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Liczba jaj jest pobierana warunkowo, można ich użyć mniej więcej.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, ćwiartki lub jeszcze mniejsze.
Krok 3:
Jajka dokładnie umyj, Wrzuć szpinak do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój duże liście na małe fragmenty i pozostaw małe w całości.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej bezwonny olej roślinny. Wyślij cebulę do smażenia. Gotuj, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
Krok 5:
Dodaj szpinak do cebuli, wszystko wymieszaj. Zmniejsz płomień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa do miękkości. Młode liście wystarczą dosłownie na minutę.
Krok 6:
Sól szpinakowa do smaku, w razie potrzeby dodaj ulubione suche przyprawy. Użyłam szczypty mielonej gałki muszkatołowej i mieszanki ziół prowansalskich.
Krok 7:
Zrób kilka wgłębień w szpinaku, jak na zdjęciu. Ilość & quot; dołów & quot; zależy od tego, ile jaj używasz.
Krok 8:
Delikatnie wbij jedno jajko do każdego otworu.
Krok 9:
Przykryj i pozostaw patelnię na kuchence, aż jajka będą gotowe.
Krok 10:
Posyp gotową jajecznicę mieloną papryką do smaku. Można podawać!
w przepisie użyłam listków młodego szpinaku.
jeśli masz bardziej dojrzałe arkusze, należy je przed wysłaniem na patelnię, zalać wrzącą wodą i pozostawić w ten sposób dosłownie na minutę, a następnie wrzucić do durszlaka.
lub nie wlewaj wrzącej wody, ale gotuj na wolnym ogniu (w kroku numer 5) nieco dłużej, aż szpinak będzie miękki i ugotowany.
smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g