skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ormiański kebab na grillu? Przygotuj niezbędne produkty. Tradycyjnie ormiański kebab jest przygotowywany z tłustej jagnięciny lub wieprzowiny. Najlepiej użyć szyi, ma dużo tłustych warstw, które sprawią, że Kebab będzie szczególnie soczysty.
Krok 2:
Opłucz mięso w wodzie, a następnie dobrze wysusz, nadmiar wilgoci podczas smażenia kebaba zapobiegnie jego zrumienieniu. Wytnij z niego folie, Wytnij żyły, pokrój na porcje. Wybierz rozmiar kawałków według własnych upodobań. Im mniejsze cięcie, tym szybciej będzie się smażyć na grillu. Wolę średniej wielkości kawałki.
Krok 3:
Obierz jedną dużą cebulę, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce, pozostawiając powstały sok-to podstawa marynaty! Ormiański kebab jest przygotowywany bez dodawania majonezu, wody mineralnej i innych dodatkowych składników — tylko na soku z cebuli i makuchu.
Krok 4:
Dodaj startą masę cebulową do salaterki lub miski do krojenia mięsa.
Krok 5:
Dodaj sól i suchą przyprawę składającą się z mieszanki mielonej słodkiej papryki i mielonej ostrej papryki. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy lub przyprawy. Dokładnie wymieszaj mięso z naciskiem, aby każdy kawałek był owinięty kleikiem cebulowym i przyprawami. Pozostaw mięso do marynowania na 1 godzinę.
Krok 6:
Następnie obierz, opłucz i pokrój pozostałą cebulę w duże, szerokie pierścienie. Wlej kawałki do pojemnika, wlej olej roślinny. Użyj oliwy lub słonecznika, ale bez zapachu, aby mięso "nie wciągnęło"go w siebie.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj mięso, aby uniknąć uszkodzenia krążków cebuli. Pozostaw na zimno przez 4-6 godzin, najlepiej przez całą noc. Przed gotowaniem należy wyjąć marynowaną masę z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny, ponieważ zimne kawałki mięsa nie będą dobrze smażone — ugotują się na brzegach i pozostaną surowe w środku.
Krok 8:
Połóż kawałki marynowanego mięsa na szaszłykach na przemian z krążkami cebuli. Nie wylewaj marynaty, będzie potrzebna podczas smażenia.
Krok 9:
Smaż szaszłyki na grillu, nad rozżarzonymi węglami, przez 15-20 minut. Upewnij się, że obserwujesz pieczenie, obracaj szpikulcem, aby mięso było równomiernie ugotowane. Wlej 100 ml wody do pozostałej marynaty i od czasu do czasu polej nią kebaby, aby nie wyschły podczas smażenia.
Krok 10:
Gotowy ormiański Kebab podawaj ze świeżymi ziołami: pietruszką lub kolendrą, papryką, pomidorami, keczupem lub innymi sosami. Smacznego!
danie jest interesujące, ponieważ za każdym razem można je przygotować w nowy sposób z różnymi przyprawami: chmiel-suneli, utskho-suneli, mieloną kolendrą, mieloną bazylią, czosnkiem w proszku itp.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g