Ormiański kebab jest miękki i soczysty na grillu

Najlepszy, apetyczny, pikantny, najsmaczniejszy! Ormiański kebab na grillu jest bardzo miękki i soczysty ze względu na fakt, że mięso jest marynowane tylko w cebuli i przyprawach, bez użycia wody mineralnej lub majonezu. Sok z cebuli nie tylko zmiękcza mięso, ale także sprawia, że jest niesamowicie aromatyczny.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 68 % 28 g
węglowodany 5 % 2 g
308 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ormiański kebab na grillu? Przygotuj niezbędne produkty. Tradycyjnie ormiański kebab jest przygotowywany z tłustej jagnięciny lub wieprzowiny. Najlepiej użyć szyi, ma dużo tłustych warstw, które sprawią, że Kebab będzie szczególnie soczysty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso w wodzie, a następnie dobrze wysusz, nadmiar wilgoci podczas smażenia kebaba zapobiegnie jego zrumienieniu. Wytnij z niego folie, Wytnij żyły, pokrój na porcje. Wybierz rozmiar kawałków według własnych upodobań. Im mniejsze cięcie, tym szybciej będzie się smażyć na grillu. Wolę średniej wielkości kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz jedną dużą cebulę, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce, pozostawiając powstały sok-to podstawa marynaty! Ormiański kebab jest przygotowywany bez dodawania majonezu, wody mineralnej i innych dodatkowych składników — tylko na soku z cebuli i makuchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj startą masę cebulową do salaterki lub miski do krojenia mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i suchą przyprawę składającą się z mieszanki mielonej słodkiej papryki i mielonej ostrej papryki. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy lub przyprawy. Dokładnie wymieszaj mięso z naciskiem, aby każdy kawałek był owinięty kleikiem cebulowym i przyprawami. Pozostaw mięso do marynowania na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie obierz, opłucz i pokrój pozostałą cebulę w duże, szerokie pierścienie. Wlej kawałki do pojemnika, wlej olej roślinny. Użyj oliwy lub słonecznika, ale bez zapachu, aby mięso "nie wciągnęło"go w siebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj mięso, aby uniknąć uszkodzenia krążków cebuli. Pozostaw na zimno przez 4-6 godzin, najlepiej przez całą noc. Przed gotowaniem należy wyjąć marynowaną masę z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny, ponieważ zimne kawałki mięsa nie będą dobrze smażone — ugotują się na brzegach i pozostaną surowe w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż kawałki marynowanego mięsa na szaszłykach na przemian z krążkami cebuli. Nie wylewaj marynaty, będzie potrzebna podczas smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż szaszłyki na grillu, nad rozżarzonymi węglami, przez 15-20 minut. Upewnij się, że obserwujesz pieczenie, obracaj szpikulcem, aby mięso było równomiernie ugotowane. Wlej 100 ml wody do pozostałej marynaty i od czasu do czasu polej nią kebaby, aby nie wyschły podczas smażenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy ormiański Kebab podawaj ze świeżymi ziołami: pietruszką lub kolendrą, papryką, pomidorami, keczupem lub innymi sosami. Smacznego!

danie jest interesujące, ponieważ za każdym razem można je przygotować w nowy sposób z różnymi przyprawami: chmiel-suneli, utskho-suneli, mieloną kolendrą, mieloną bazylią, czosnkiem w proszku itp.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy