mięso z kapustą i jabłkami duszone

niezwykle smaczne z najprostszych potraw! Mięso z kapustą i jabłkami okazuje się tak apetyczne, że natychmiast odlatuje ze stołu! Możesz przygotować takie danie z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Świetna opcja na rodzinny codzienny obiad.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 23 % 5 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić mięso z kapustą i jabłkami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wymienione. Do przepisu wziąłem kawałek szyi wieprzowej, jest umiarkowanie tłusty i soczysty. Możesz użyć dowolnej części zwierzęcia, podczas gotowania mięso stanie się miękkie. Jeśli chcesz lżejszą wersję Dania, weź kurczaka lub pierś.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zepsute zewnętrzne liście z kapusty. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Opłucz wszystkie warzywa, jabłka i zioła w czystej zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę niezbyt grubo. Mogą to być półpierścienie lub średniej wielkości kostki. Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami lub na krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Drobno posiekaj czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz i osusz wieprzowinę. Pokrój mięso w drobną kostkę, około 1 cm. na 1 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, czosnek i marchewkę do smażenia. Gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij mięso do smażenia. Wymieszaj, zmniejsz płomień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Jeśli mięso się pali, dodaj 1-2 łyżki.l Woda.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A w tym czasie posiekaj kapustę w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij kapustę na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Opłucz kiszoną kapustę w durszlaku pod bieżącą zimną wodą, dodaj ją następnie do patelni. W tym momencie Dodaj również masło, ulubione suche przyprawy i zioła. Wszystko dobrze wymieszaj, podgrzej piec umiarkowany i gotuj wszystko razem pod pokrywką przez 30-40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój jabłka na małe kawałki. Jakie jabłka lepiej wziąć na przepis? Dobrze sprawdzają się owoce odmian słodkich i słodko-kwaśnych.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij jabłka na patelnię, wymieszaj. Pieprz i sól do smaku. Dusić wszystko razem przez kolejne 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj, aż ostygnie!

jeśli używasz kwaśnych jabłek, dodaj szczyptę cukru do kapusty z mięsem pod koniec gotowania, aby zrównoważyć smak gotowego dania. 


smacznego!


jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy