karp na grillu na ruszcie

marynowana ryba smażona na ruszcie jest pyszna i prosta! Zgodnie z tym przepisem karp marynuje się w majonezie w mieszance aromatycznych przypraw, które sprawiają, że ryba jest niezapomniana smaczna i aromatyczna. Jest smażony na grillu, aby ryba nie przykleiła się do grilla. Okazuje się, że prawdziwy Kebab rybny, który ozdobi każdy świąteczny stół lub ucztę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 15 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
120 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć karpia na grillu? Do gotowania szaszłyków rybnych lepiej jest użyć świeżego, niezamrożonego karpia. Oczyść rybę z łusek, wypatrosz wnętrze i usuń skrzela. Dobrze spłucz tusze pod bieżącą zimną wodą. Połóż nadmiar płynu na stole lub dużej tacy, aby szkło lub osusz każdą rybę papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Obierz i zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę do czosnku. W głębokim talerzu połącz majonez, przyprawę do ryb, ziele angielskie lub czarny pieprz, sól i czosnek. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub całkowicie wziąć olej roślinny jako podstawę marynaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj każdą rybę marynatą ze wszystkich stron i wewnątrz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Umieść kilka krążków cebuli w brzuchu każdego karpia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa, jeśli ich używasz, spłucz, osusz i pamiętaj rękami. Wyślij ją do cebuli. W brzuchu ryby można umieścić plasterki cytryny, świeże warzywa, takie jak młoda cukinia, pomidor lub papryka. I możesz zostawić tylko marynatę bez niczego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż marynowaną rybę do pojemnika na żywność lub dużej miski, pozostaw do marynowania na 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie rozpal grill, poczekaj, aż ogień się wypali i pozostaną dobre węgle.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj czysty ruszt pędzlem lub gąbką olejem roślinnym. Ułóż rybę równą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij karpia na grilla.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć, od czasu do czasu obracając ruszt, aż ryba się ugotuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uważaj, aby cienka skóra się nie przypaliła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Szaszłyk rybny gotuje się szybko, najważniejsze jest, aby nie prześwietlać go na węglach. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości karpia i siły ciepła w grillu (około 20 do 40 minut).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ryba jest gotowa, możesz podać!

Karp gotowany na węglu drzewnym jest niesamowicie pyszny na gorąco. Można go podawać z różnymi sosami, świeżymi warzywami i sałatkami.

zimny Kebab rybny posłuży jako wspaniała przekąska i nie będzie gorszy w smaku od karpia, który właśnie został usunięty z grilla.

smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Karp smażony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy