skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć karpia na grillu? Do gotowania szaszłyków rybnych lepiej jest użyć świeżego, niezamrożonego karpia. Oczyść rybę z łusek, wypatrosz wnętrze i usuń skrzela. Dobrze spłucz tusze pod bieżącą zimną wodą. Połóż nadmiar płynu na stole lub dużej tacy, aby szkło lub osusz każdą rybę papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Obierz i zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę do czosnku. W głębokim talerzu połącz majonez, przyprawę do ryb, ziele angielskie lub czarny pieprz, sól i czosnek. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub całkowicie wziąć olej roślinny jako podstawę marynaty.
Krok 3:
Natrzyj każdą rybę marynatą ze wszystkich stron i wewnątrz.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Umieść kilka krążków cebuli w brzuchu każdego karpia.
Krok 5:
Warzywa, jeśli ich używasz, spłucz, osusz i pamiętaj rękami. Wyślij ją do cebuli. W brzuchu ryby można umieścić plasterki cytryny, świeże warzywa, takie jak młoda cukinia, pomidor lub papryka. I możesz zostawić tylko marynatę bez niczego.
Krok 6:
Włóż marynowaną rybę do pojemnika na żywność lub dużej miski, pozostaw do marynowania na 30-40 minut.
Krok 7:
W międzyczasie rozpal grill, poczekaj, aż ogień się wypali i pozostaną dobre węgle.
Krok 8:
Nasmaruj czysty ruszt pędzlem lub gąbką olejem roślinnym. Ułóż rybę równą warstwą.
Krok 9:
Wyślij karpia na grilla.
Krok 10:
Smażyć, od czasu do czasu obracając ruszt, aż ryba się ugotuje.
Krok 11:
Uważaj, aby cienka skóra się nie przypaliła.
Krok 12:
Szaszłyk rybny gotuje się szybko, najważniejsze jest, aby nie prześwietlać go na węglach. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości karpia i siły ciepła w grillu (około 20 do 40 minut).
Krok 13:
Ryba jest gotowa, możesz podać!
Karp gotowany na węglu drzewnym jest niesamowicie pyszny na gorąco. Można go podawać z różnymi sosami, świeżymi warzywami i sałatkami.
zimny Kebab rybny posłuży jako wspaniała przekąska i nie będzie gorszy w smaku od karpia, który właśnie został usunięty z grilla.
smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Karp smażony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g