skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z wątroby wieprzowej? Przygotuj jedzenie. Wątróbkę, jeśli została zamrożona, rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Mleko będzie potrzebne do namoczenia wątroby. Pamiętaj, że należy to zrobić z wyprzedzeniem, godzinę lub dwie przed gotowaniem. Zamiast śmietany możesz wziąć majonez.
Krok 2:
Wątroba wieprzowa może być trochę gorzka, można się jej pozbyć, mocząc ją w mleku. Dobrze spłucz wątrobę, jeśli są żyły i naczynia, spróbuj je wyciąć. Pokrój wątrobę na kawałki i napełnij szklanką mleka. Pozostaw wątrobę do namoczenia w mleku przez co najmniej pół godziny, a najlepiej przez godzinę lub dwie. Następnie wyjmij go z mleka i lekko osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki. Zmiel wątrobę razem z cebulą za pomocą blendera lub robota kuchennego. Moja miska rozdrabniacza blendera jest mała, więc zrobiłem to w kilku podejściach. Wlej masę wątrobową do jednej dużej miski.
Krok 4:
Dodaj do posiekanej wątroby i cebuli łyżkę mąki, kaszy manny i śmietany. Wlej tam sól i sodę. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Pozostaw mieszaninę wątroby na pół godziny, aby kasza manna odpowiednio puchła.
Krok 6:
Następnie ponownie dobrze wymieszaj zaparzoną mieszaninę wątroby. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej na nią olej roślinny. Rozłóż naleśniki łyżką na gorącej patelni. Smaż je na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Połóż gotowe naleśniki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj placki na stole ze śmietaną z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
do takich naleśników z wątroby dobrze jest również podać sos czosnkowy i smażoną cebulę z marchewką.
jak wiesz, wątróbka wieprzowa jest trochę gorzka, więc wielu jej nie lubi. Ale wątroba wieprzowa jest delikatniejsza niż wołowina, ma mniej filmów, naczyń i żył. Jest przygotowywany znacznie szybciej i kosztuje mniej.
wątroba wieprzowa jest bardzo zdrowa. Zwłaszcza przy niskiej hemoglobinie, ponieważ wątroba ma wysoką zawartość żelaza. Wątroba wieprzowa zawiera również kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g