placki z wątróbki wieprzowej

przydatne, proste, na obiad i na drugie, dla całej rodziny! Naleśniki z wątróbki wieprzowej to danie lekkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Naleśniki są różowe, bujne, bardzo apetyczne, nawet ci, którzy nie lubią wątroby, chętnie je zjedzą.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
142 kcal
IG: 67 / 17 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z wątroby wieprzowej? Przygotuj jedzenie. Wątróbkę, jeśli została zamrożona, rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Mleko będzie potrzebne do namoczenia wątroby. Pamiętaj, że należy to zrobić z wyprzedzeniem, godzinę lub dwie przed gotowaniem. Zamiast śmietany możesz wziąć majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wątroba wieprzowa może być trochę gorzka, można się jej pozbyć, mocząc ją w mleku. Dobrze spłucz wątrobę, jeśli są żyły i naczynia, spróbuj je wyciąć. Pokrój wątrobę na kawałki i napełnij szklanką mleka. Pozostaw wątrobę do namoczenia w mleku przez co najmniej pół godziny, a najlepiej przez godzinę lub dwie. Następnie wyjmij go z mleka i lekko osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki. Zmiel wątrobę razem z cebulą za pomocą blendera lub robota kuchennego. Moja miska rozdrabniacza blendera jest mała, więc zrobiłem to w kilku podejściach. Wlej masę wątrobową do jednej dużej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do posiekanej wątroby i cebuli łyżkę mąki, kaszy manny i śmietany. Wlej tam sól i sodę. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw mieszaninę wątroby na pół godziny, aby kasza manna odpowiednio puchła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ponownie dobrze wymieszaj zaparzoną mieszaninę wątroby. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej na nią olej roślinny. Rozłóż naleśniki łyżką na gorącej patelni. Smaż je na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Połóż gotowe naleśniki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj placki na stole ze śmietaną z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

do takich naleśników z wątroby dobrze jest również podać sos czosnkowy i smażoną cebulę z marchewką.
jak wiesz, wątróbka wieprzowa jest trochę gorzka, więc wielu jej nie lubi. Ale wątroba wieprzowa jest delikatniejsza niż wołowina, ma mniej filmów, naczyń i żył. Jest przygotowywany znacznie szybciej i kosztuje mniej.
wątroba wieprzowa jest bardzo zdrowa. Zwłaszcza przy niskiej hemoglobinie, ponieważ wątroba ma wysoką zawartość żelaza. Wątroba wieprzowa zawiera również kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy