Tilapia na patelni w cieście

bardzo smaczne, bardzo proste, wakacje każdego dnia! Tilapia na patelni w cieście będzie ozdobą każdego stołu. Praktycznie nie ma w nim kości, więc jedzenie takiej ryby jest przyjemnością. Jest pyszna nawet bez dekoracji!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 15 % 4 g
146 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć tilapię w cieście na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wyjmij filet rybny z zamrażarki i pozwól mu rozmrozić się w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osusz rozmrożoną rybę ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci. Jeśli kawałki fileta są duże, pokrój je na 2-3 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, weź wygodną głęboką miskę i rozbij do niej jajko. Dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb. Możesz dodać trochę papryki, kurkumy lub szafranu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej mleko do miski i stopniowo dodając mąkę, zagnieść ciasto na ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto będzie trochę gęste. Dostosuj ilość mąki do konsystencji ciasta. Im jest grubszy, tym grubsza warstwa będzie na rybie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz każdy kawałek fileta rybnego w cieście z obu stron aby równomiernie pokrył rybę ze wszystkich stron. Aby ciasto nie spływało z ryby, możesz najpierw zwinąć je w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż rybę w cieście i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Konieczne jest zrobienie dużego ognia, w przeciwnym razie ryba nie będzie miała czasu na smażenie się w środku, ale zacznie się palić na zewnątrz. Gotowa telapia w cieście stanie się apetycznym złotym kolorem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij go na ręcznik papierowy, aby namoczyć nadmiar oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uzupełnij rybę świeżymi warzywami, ziołami i podawaj! Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Tilapia - 103   kcal/100g

Podobne przepisy