skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć tilapię w cieście na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wyjmij filet rybny z zamrażarki i pozwól mu rozmrozić się w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Osusz rozmrożoną rybę ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci. Jeśli kawałki fileta są duże, pokrój je na 2-3 części.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, weź wygodną głęboką miskę i rozbij do niej jajko. Dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw do ryb. Możesz dodać trochę papryki, kurkumy lub szafranu.
Krok 4:
Następnie wlej mleko do miski i stopniowo dodając mąkę, zagnieść ciasto na ciasto.
Krok 5:
Gotowe ciasto będzie trochę gęste. Dostosuj ilość mąki do konsystencji ciasta. Im jest grubszy, tym grubsza warstwa będzie na rybie.
Krok 6:
Zanurz każdy kawałek fileta rybnego w cieście z obu stron aby równomiernie pokrył rybę ze wszystkich stron. Aby ciasto nie spływało z ryby, możesz najpierw zwinąć je w mące.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż rybę w cieście i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 8:
Konieczne jest zrobienie dużego ognia, w przeciwnym razie ryba nie będzie miała czasu na smażenie się w środku, ale zacznie się palić na zewnątrz. Gotowa telapia w cieście stanie się apetycznym złotym kolorem.
Krok 9:
Zdejmij go na ręcznik papierowy, aby namoczyć nadmiar oleju.
Krok 10:
Uzupełnij rybę świeżymi warzywami, ziołami i podawaj! Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Tilapia - 103 kcal/100g