skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Aby przygotować kebab z kurczaka na grillu, możesz wziąć dowolne części kurczaka. Możesz pokroić całego kurczaka na małe kawałki. Ktoś lubi kebaby mocniej-odpowiednie są uda i podudzia , ktoś woli chrupać-w tym przypadku weź skrzydełka z kurczaka, a ktoś przestrzega prawidłowego odżywiania i woli minimalne spożycie tłuszczu - wtedy odpowiednia jest pierś z kurczaka, najlepiej bez skóry.
Krok 2:
Dobrze umyj kurczaka, a następnie osusz. Polecam stosowanie schłodzonego mięsa drobiowego - zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Jeśli weźmiesz pierś z kurczaka, pokrój ją na kawałki średniej wielkości około 2-3 cm.
Krok 3:
W przypadku skrzydeł najlepiej odciąć najcieńszą falangę-jest tam prawie jedna skóra i kości, więc ta część bardzo często się pali.
Krok 4:
Jeśli uda z kurczaka są bardzo duże, polecam pokroić udo na dwie części. Zbyt duże udo może nie smażyć się na grillu.
Krok 5:
Golenie zwykle nie są bardzo duże, więc zostawmy je takimi, jakimi są.
Krok 6:
Umieść kurczaka w dużym garnku lub pojemniku. Dodaj sok z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw dobrze umyj go gorącą wodą-w ten sposób cytryna da więcej soku. Najlepiej jest również użyć małego sita, aby pestki cytryny nie dostały się do marynaty. I oczywiście świeżo wyciśnięty sok z cytryny można zastąpić gotowym sokiem z cytryny wyprodukowanym fabrycznie.
Krok 7:
Posolić mięso z kurczaka.
Krok 8:
Pieprz. Również na tym etapie możesz dodać inne, swoje ulubione przyprawy i przyprawy: chmiel-suneli, kozieradka, tymianek. Skoncentruj się na swoich preferencjach!
Krok 9:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie.
Krok 10:
Dodaj do naczyń do grilla.
Krok 11:
Dodaj majonez. Nie jestem pewien, czy warto poddać majonezowi obróbkę cieplną, ale mimo to marynaty na bazie majonezu są jednymi z najpopularniejszych. Dlatego polecam używać domowego majonezu własnego przygotowania. Dopuszczalne jest również zastąpienie majonezu kwaśną śmietaną lub innym sfermentowanym produktem mlecznym.
Krok 12:
Wszystko wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 1 godzinę do 2 dni.
Krok 13:
Rozpal Drewno. Drewno brzozowe jest zalecane do gotowania na węglu drzewnym.
Krok 14:
Umyj szaszłyki i rozgrzej je. Poczekaj, aż drewno opałowe się wypali i pojawią się gorące węgle.
Krok 15:
Nawlecz kawałki kurczaka i usmaż na grillu.
Krok 16:
Obracaj szaszłyki wystarczająco często, po raz pierwszy co 2-3 minuty. Całkowity czas gotowania na grillu wynosi 30-40 minut.
Krok 17:
Podawaj szaszłyki ze świeżymi ziołami i aromatycznymi warzywami sezonowymi. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g