szaszłyki z kurczaka na grillu

delikatny i soczysty szaszłyk z kurczaka z chrupiącą skórką! Ciekawa marynata nadaje mięsu soczystość i niepowtarzalny smak! Żadne części kurczaka nie będą suche, ale będą delikatne, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Kolejna opcja gotowania grilla w skarbonce!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 17 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
191 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Aby przygotować kebab z kurczaka na grillu, możesz wziąć dowolne części kurczaka. Możesz pokroić całego kurczaka na małe kawałki. Ktoś lubi kebaby mocniej-odpowiednie są uda i podudzia , ktoś woli chrupać-w tym przypadku weź skrzydełka z kurczaka, a ktoś przestrzega prawidłowego odżywiania i woli minimalne spożycie tłuszczu - wtedy odpowiednia jest pierś z kurczaka, najlepiej bez skóry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kurczaka, a następnie osusz. Polecam stosowanie schłodzonego mięsa drobiowego - zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Jeśli weźmiesz pierś z kurczaka, pokrój ją na kawałki średniej wielkości około 2-3 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku skrzydeł najlepiej odciąć najcieńszą falangę-jest tam prawie jedna skóra i kości, więc ta część bardzo często się pali.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli uda z kurczaka są bardzo duże, polecam pokroić udo na dwie części. Zbyt duże udo może nie smażyć się na grillu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Golenie zwykle nie są bardzo duże, więc zostawmy je takimi, jakimi są.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść kurczaka w dużym garnku lub pojemniku. Dodaj sok z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw dobrze umyj go gorącą wodą-w ten sposób cytryna da więcej soku. Najlepiej jest również użyć małego sita, aby pestki cytryny nie dostały się do marynaty. I oczywiście świeżo wyciśnięty sok z cytryny można zastąpić gotowym sokiem z cytryny wyprodukowanym fabrycznie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posolić mięso z kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieprz. Również na tym etapie możesz dodać inne, swoje ulubione przyprawy i przyprawy: chmiel-suneli, kozieradka, tymianek. Skoncentruj się na swoich preferencjach!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do naczyń do grilla.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj majonez. Nie jestem pewien, czy warto poddać majonezowi obróbkę cieplną, ale mimo to marynaty na bazie majonezu są jednymi z najpopularniejszych. Dlatego polecam używać domowego majonezu własnego przygotowania. Dopuszczalne jest również zastąpienie majonezu kwaśną śmietaną lub innym sfermentowanym produktem mlecznym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 1 godzinę do 2 dni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozpal Drewno. Drewno brzozowe jest zalecane do gotowania na węglu drzewnym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umyj szaszłyki i rozgrzej je. Poczekaj, aż drewno opałowe się wypali i pojawią się gorące węgle.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nawlecz kawałki kurczaka i usmaż na grillu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Obracaj szaszłyki wystarczająco często, po raz pierwszy co 2-3 minuty. Całkowity czas gotowania na grillu wynosi 30-40 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj szaszłyki ze świeżymi ziołami i aromatycznymi warzywami sezonowymi. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy