skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź mąkę pszenną wysokiej jakości, najwyższej jakości.
Krok 2:
Surowe drożdże włożyć do miski, zalać rozgrzanym mlekiem(0,5 szklanki) i zetrzeć łyżką.
Krok 3:
Dodaj 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszaj, aż będzie gładka łyżką.
Krok 4:
Przykryj ciasto pokrywką i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. W tym czasie na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, drożdże z jakiegoś powodu nie aktywowały się, weź inne, w przeciwnym razie puszyste naleśniki nie będą działać.
Krok 5:
Wlej pozostałą ilość mleka do odpowiedniego ciasta, uprzednio ubite trzepaczką w osobnym pojemniku jajko i rafinowany olej roślinny. Wymieszać.
Krok 6:
Wlej cukier i sól do ciasta. Wymieszać.
Krok 7:
Przesiej mąkę i partiami Dodaj do ciasta. Jego ilość może wymagać zwiększenia lub zmniejszenia, skup się na kremowej konsystencji ciasta.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie.
Krok 9:
Przykryj ciasto pokrywką, pozostaw do ogrzania przez 40 minut. Możesz umieścić miskę ciasta w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni.
Krok 10:
Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oleju roślinnego. Wlej ciasto na środek jako tortillę (około 0,5 chochli). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 11:
Ułóż gotowe naleśniki w stos. Możesz posmarować każdy naleśnik kawałkiem masła, będzie bardziej soczysty, aromatyczny i smaczniejszy. Podawaj grube i pachnące naleśniki z gorącą herbatą ze śmietaną, dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g