grube naleśniki na drożdżach

naleśniki drożdżowe są porowate i miękkie! Mimo że naleśniki są grube, dobrze zwijają się w rurkę. Dlatego można w nich owinąć nadzienie słodkie lub mięsne. Takie danie to doskonały wybór na śniadanie lub lunch. Wszystko jest proste i szybkie! Jasne wrażenia smakowe gwarantowane!
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 53 % 26 g
281 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź mąkę pszenną wysokiej jakości, najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Surowe drożdże włożyć do miski, zalać rozgrzanym mlekiem(0,5 szklanki) i zetrzeć łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszaj, aż będzie gładka łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ciasto pokrywką i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. W tym czasie na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, drożdże z jakiegoś powodu nie aktywowały się, weź inne, w przeciwnym razie puszyste naleśniki nie będą działać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostałą ilość mleka do odpowiedniego ciasta, uprzednio ubite trzepaczką w osobnym pojemniku jajko i rafinowany olej roślinny. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej cukier i sól do ciasta. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i partiami Dodaj do ciasta. Jego ilość może wymagać zwiększenia lub zmniejszenia, skup się na kremowej konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto pokrywką, pozostaw do ogrzania przez 40 minut. Możesz umieścić miskę ciasta w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oleju roślinnego. Wlej ciasto na środek jako tortillę (około 0,5 chochli). Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe naleśniki w stos. Możesz posmarować każdy naleśnik kawałkiem masła, będzie bardziej soczysty, aromatyczny i smaczniejszy. Podawaj grube i pachnące naleśniki z gorącą herbatą ze śmietaną, dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy